Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La Taula d’entitats del Tercer Sector demana “més concreció” en les polítiques socials del Govern

|

- Publicitat -

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social insta el Govern a detallar les polítiques socials per a l’any vinent, per tal de “passar de les bones intencions a la concreció”. La plataforma –que engloba més de 3.000 entitats socials- reclama accions “per aconseguir l’accés real als drets socials per part de les persones en situació de vulnerabilitat”.

En aquest sentit, la Taula veu necessari ampliar el pla de xoc d’ocupació amb mesures de llarg recorregut i també reclama que es revisin les condicions de la renda garantida de ciutadania. Per exemple, demana que es flexibilitzin les condicions d’accés a aquesta prestació, que es coordini amb l’ingrés mínim vital i que es faci compatible amb les ajudes d’accés a l’habitatge.

Publicitat

També en matèria d’habitatge, la Taula celebra els avenços dels darrers anys, i posa com a exemple l’ampliació del programes com ‘Reallotgem’ o l’inici del Pla territorial sectorial d’habitatge. Així i tot, ho considera “insuficient”. “L’emergència habitacional és d’extrema gravetat i ara s’estan pagant les conseqüències d’anys en polítiques d’habitatge pràcticament testimonials”, avisa la plataforma en un comunicat.

Pel que fa al treball, la Taula agraeix la iniciativa del Govern d’impulsar un pla de xoc per fomentar l’ocupació, adreçat a joves, dones, persones més grans de 45 anys, amb discapacitat o trastorn mental. Malgrat això, defensa que aquest pla ha d’anar més enllà de la urgència i exigeix mesures que impliquin canvis “profunds i estructurals”. També assenyala la necessitat de recuperar els 86 MEUR que el Gobierno va deixar d’invertir d’any passat en polítiques actives d’ocupació.

Una altra demanda del tercer sector social és la concreció de com i quan es desplegarà el pla de rescat recollit al Pla de Govern, el qual no està inclòs als pressupostos del 2022. També volen que es posi en marxa el segon Pla Estratègic de Serveis Socials, pendent durant el 2021, i que implica la seva modernització i “dignificació”.

En paral·lel, la Taula insta el Govern a actualitzar l’IRSC (Índex de Renda de Suficiència) d’acord amb la necessitat, urgència i cost de la vida vigent, ja que aquest indicador no es revisa des de fa 10 anys i és el referent a l’hora de valorar si una persona pot tenir accés a les prestacions socials. En matèria tecnològica, les entitats demanen que es faci un pla de lluita contra la bretxa digital per evitar que hi hagi llars sense connexió a internet.

Finalment, la Taula reclama que s’avanci en l’aprovació de la Llei del Tercer Sector Social, que considera “necessària per al seu enfortiment i reconeixement com a agent de servei públic que està donant resposta a les greus conseqüències socials de la pandèmia”. Una petició a la qual hi sumen la demanda de més finançament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut