Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

La surrealista injustícia espanyola jutjarà el Bomber per la República agredit per un Mosso el 2018 mentre l’agressor gaudeix d’impunitat

Bombers per la República denuncia que el cas del Joan no és un fet aïllat, i per això convoca una manifestació unitària de suport a Lleida el pròxim 6 de maig

|

- Publicitat -

El sistema judicial espanyol continua reprimint qualsevol persona favorable o pertanyent al moviment independentista català, sovint fent vertaderes tombarelles per tal d’encausar-los judicialment, fins al punt en què la situació es torna surrealista. Tan surrealista com que una persona denunciï una agressió policial per part dels Mossos d’Esquadra, i acabi sent la persona encausada amb peticions de penes de presó per part de la Fiscalia, mentre l’agressor gaudeix d’impunitat. Aquest és el cas del Joan, un membre del grup Bombers per la República, que durant el tall de la carretera de Soses el 2018, va ser brutalment agredit per un agent dels ARRO, quedant inconscient i sense rebre pràcticament atenció, i que el pròxim 10 de maig serà jutjat acusat d’un delicte de desobediència greu.

Els fets es remunten al mes de març del 2018, quan en el marc de les protestes per la detenció de Puigdemont a Alemanya, es va organitzar un tall a la carretera de Soses com a forma de protesta. El Joan formava part del tall i, mentre es manifestava, va patir les càrregues dels agents dels Mossos pertanyents a la unitat dels ARRO que tenien com a objectiu desallotjar els manifestants. Els agents, tanmateix, van agafar-lo, van portar-lo darrere del cordó policial, i van practicar-li maniobres per deixar-lo inconscient, fet que van aconseguir durant uns minuts. Després, no van atendre’l correctament, deixant-lo estirat panxa enlaire amb el cap sota una de les furgones, fins que una unitat del SEM va poder atendre’l.

Publicitat

Malgrat que el Joan va denunciar la greu agressió policial patida, aportant informes mèdics i proves gràfiques dels fets, ha acabat sent ell l’acusat, i els Mossos que van agredir-lo, les víctimes. El jutjat va arxivar la denúncia del Joan, però no pas la presentada pel cos policial, la qual acusava el Joan de resistència, desobediència, danys a l’autoritat policial i a la via pública, i desordres públics.

Et pot interessar  Vist per sentència el judici contra els acusats de deixar vàters i llaços grocs a casa d'independentistes per "ridiculitzar-los"

Per tot això el Joan serà jutjat el pròxim 10 de maig, en el que és un nou cas flagrant de repressió judicial i penal contra l’independentisme, i un greu atac al dret de manifestació. La Fiscalia, que ha adoptat el paper d’acusació particular després que la Generalitat es retirés de la causa el 2020, demana una pena de 9 mesos de presó, així com una inhabilitació, una multa econòmica, i pagar les despeses judicials.

El col·lectiu Bombers per la República denuncia que el cas del Joan no és un fet aïllat, i assegura que independent que surti absolt o no, continuaran “organitzats fins que tombem totes les lleis repressives que utilitzen per reprimir la dissidència política“. Demanen no deixar sol el Joan i, per tal de mostrar suport a l’encausat, s’ha organitzat una campanya de suport amb manifestacions unitàries convocades. Les manifestacions estan previstes pel pròxim dissabte, 6 de maig, a Lleida, i una altra el dia 10 per acompanyar-lo al judici.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut