Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

L’espionatge del CNI a Carles Puigdemont quan era a Alemanya va ser il·legal, conclouen experts del Parlament alemany

L’informe, elaborat pels serveis científics del Bundestag, conclou que l’espionatge, que va dur a terme el CNI quan Puigdemont era a Alemanya i que van permetre detenir-lo anaven contra les lleis d’Alemanya

Redacció 25/01/2023
El MHP Puigdemont intervenint a l'Europarlament

Confirmació definitiva: les accions del CNI sobre Carles Puigdemont quan era a Alemanya, van ser il·legals. Així ho conclou un estudi elaborat per experts del Parlament alemany, el Bundestag, que exposa clarament que les tècniques de vigilància digital, és a dir, l’espionatge, que va dur a terme el CNI quan Puigdemont era a Alemanya i que van permetre la seva detenció no només van ser mala praxi, sinó que anaven contra la llei alemanya, segons ha avançat ElNacional.cat.

L’informe ha estat elaborat pels serveis científics del Bundestag sota l’encàrrec del diputat d’esquerres Andrej Hunko. A La República ja vam advertir, el 2018, que la detenció de Puigdemont podia ser il·legal, ja que la policia d’un estat no pot actuar fora de les seves fronteres sense l’autorització corresponent, i a més, tal com apuntava l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, posar objectes senyalitzadors que envien senyals per GPS sota els cotxes tampoc és legal, un fet que acostumava a succeir. Cal recordar que Puigdemont va ser detingut a Alemanya per la policia de carreteres alemanya, i en aquell moment, mitjans espanyols informaven que agents del CNI havien comunicat als serveis d’intel·ligència alemanys que Puigdemont estava a punt de travessar la frontera, cosa que sabien perquè havien manipulat els telèfons i col·locat els objectes senyalitzadors sota el cotxe per rebre la senyal per GPS.

El fet que el CNI accedís a la localització, els missatges o trucades de Puigdemont quan era a Alemanya hauria requerit l’ajuda d’una autoritat del país que tingués accés a les interfícies d’escoltes telefòniques. No obstant això, també hi ha altres maneres d’accedir-hi, com ara usant un programari espia, com seria Pegasus (i tots sabem que Espanya és un dels països on la policia ha fet servir aquest programa contra polítics i activistes independentistes), segons exposa l’informe.

Ara, l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, podria intentar esclarir la presumpta persecució del CNI a Puigdemont quan era Alemanya, sol·licitant als serveis d’intel·ligència alemanys consultar les dades emmagatzemades sobre aquest període de temps. Tanmateix, si la persecució i l’espionatge van dur-se a terme des d’Espanya, no podria demostrar-se, perquè a Alemanya no hi hauria cap registre.