Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

La justícia espanyola és tan “imparcial” que desenes de jutges d’arreu d’Espanya discuteixen sobre la llei d’amnistia en un xat intern

Alguns magistrats i magistrades intenten posar seny recriminant la politització del xat

|

- Publicitat -

Un xat corporatiu de jutges ha viscut últimament un intens debat sobre la llei d’amnistia, amb posicions majoritàriament contràries però també altres que diuen que no es pot entrar en debats polítics, sinó només jurídics. Molts dels missatges als quals ha tingut accés el diari ‘Ara’ surten en defensa d’un membre de la Plataforma Cívica per la Independència Judicial i magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, Jaime Lozano, que el 20 de març va remetre als membres de la carrera judicial la guia pràctica “actualitzada” i de 127 pàgines pel “plantejament de qüestions d’inconstitucionalitat i prejudicials europees sobre la llei d’amnistia”.

Un jutge d’Oriola va dir que “aquesta llei no té com a finalitat la convivència i la concòrdia; és només per mantenir una persona en el poder”. “Abans indultar era un atemptat i ara indultar polítics, eliminar delictes i rebaixar penes per a ells i els seus sequaços, i fer una amnistia a mesura d’un covard és la mar de democràtic, sota unes justificacions que tots sabem que són mentides, dites a més pels mateixos que ens insulten i ataquen”, afegeix un altre membre de la carrera judicial de Cadis.

Publicitat

“Penso estar al costat dels meus companys quan els linxin com a gossos per complir la seva funció i fer la seva feina, encara que estic segura que altres s’amagaran darrere la fal·làcia argumental de no posar-nos en assumptes polítics, assegura un jutge del mercantil de Còrdova.

També hi ha missatges que titllen de “pamflet” la guia del magistrat i l’acusen d’interferir en la tasca dels jutges i d’actuar políticament. “Aquest fil és del tot improcedent, atempta contra la independència dels jutges i pretén posicionar políticament als membres de la carrera judicial. Ni som una corporació política ni ens correspon jutjar, com a col·lectiu, les lleis que emanen del Parlament. El document no és més que una interferència a la nostra feina”, defensa un magistrat d’Almeria i membre de l’associació Jutges per la Democràcia (JpD). Un jutge d’instrucció de Gijón s’hi afegeix: “A mi, opinions sobre el fons al marge, el que em sorprèn és que es facin aquestes propostes i, alhora, es pretengui actuar des d’una suposada apoliticitat. Sort que els activistes eren uns altres”.

Alguns demanen que no se’ls enviïn documents com la guia sobre la llei d’amnistia i lamenten que s’utilitzi el xat corporatiu del CGPJ amb aquesta finalitat. “Crec que s’ha de deixar d’usar aquest correu corporatiu per a aquesta classe d’activisme o per a qualsevol d’altre tipus. Convido qui tingui inquietuds polítiques a expressar les seves opinions en fòrums aliens a la nostra professió i a mantenir un grau de prudència suficient per preservar la confiança de la ciutadania en la nostra independència i en el nostre sotmetiment a l’imperi de la llei”, diu el membre de Jutges per la Democràcia. “Estaria molt bé que deixessin d’intoxicar i de posar-nos a tots els jutges en una posició en què no hem d’estar, que és mantenint posicions polítiques”, es queixa una jutgessa de Valladolid. I un altre magistrat d’Alacant afegeix: “El correu corporatiu no és per remetre indiscriminadament i sota l’aparença d’una eina de treball el que és un pamflet per donar altaveu a unes opinions molt discutibles, tant per la forma com pel fet que provinguin de nosaltres i sobre una llei que està en tràmit al Congrés”.

Et pot interessar  Independentistes i socialistes defensen la llei d'amnistia a l'Eurocambra i remarquen l'aval de la comissió de Venècia

Crítiques a Jutges per la Democràcia

El jutge d’Oriol critica el de JpD: “Sorprèn que algú de Jutges per la Democràcia parli d’intoxicar, com a bon braç judicial del PSOE esteu més que disposats a justificar el vostre partit”. “És una desgràcia pertànyer a un col·lectiu professional com aquesta carrera judicial tan ideologitzada i gairebé sectària (sense el gairebé)”, afirma una jutgessa del jutjat contenciós-administratiu de Badajoz, que sí que agraeix la guia per driblar l’amnistia.

El del jutjat mercantil de Còrdova tira d’ironia i demana que se li segueixin enviant tota mena de documents, inclosos els de Jutges per la Democràcia “sobre conflictes d’ultramar o qüestions semblants que a mi, com a jutge, m’importen una figa”. I, finalment, un jutge de primera instància de Barcelona resol: “Ningú ha criticat cap associació per defensar la seva postura sobre la renovació del CGPJ. En canvi, si una associació critica la llei d’amnistia per considerar que atempta contra la independència judicial no pot fer-ho per estar interferint en un debat polític. No ho entenc. Si és el que portem fent tota la vida… que no ens censurin. I no ens autocensurem”.

“L’únic que em preocupa (i tampoc gaire) és que els missatges surtin a la llum (que tard o d’hora passarà) i això contribueixi a engrossir la idea que els jutges estem polititzats”, conclou un altre jutge.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut