Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La majoria del ple celebra l’absolució de Torrent i l’antiga mesa del Parlament

|

- Publicitat -

La majoria del ple ha celebrat l’absolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a l’expresident del Parlament Roger Torrent i l’antiga mesa. Poc després que el TSJC comuniqués l’absolució, els diputats d’ERC, Junts, la CUP i els comuns han aplaudit Torrent, que era al ple per la sessió de control al Govern. També han aplaudit alguns diputats del PSC, entre ells la portaveu del grup, Alícia Romero. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta Alba Vergés ha reivindicat la cambra catalana com a “baluard de drets” i ha defensat que és “imprescindible aturar la judicialització de la política”. “És una gran notícia per la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats”, ha dit Torrent en una piulada.

L’expresident del Parlament i conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha conegut la decisió del TSJC durant la sessió de control al Govern al ple del Parlament. Torrent ha defensat que la cambra catalana “ha de tenir autonomia per parlar de tot allò que interessi a la ciutadania, també sobre autodeterminació i monarquia”.

Publicitat

La fiscalia demanava 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Torrent, l’exvicepresident Josep Costa i l’exsecretari Eusebi Campdepadrós, i 16 mesos i 24.000 euros per a l’exsecretària Adriana Delgado per desobeir el Tribunal Constitucional i seguir tramitant propostes de resolució sobre l’autodeterminació i contra la monarquia espanyola la tardor del 2019. Costa, que s’autodefensa en el procés, va abandonar el judici en els primers moments, com a forma de protesta perquè no reconeix la legitimitat del tribunal, al qual acusa d’actuar irregularment en el procediment.

Suport de Vergés i Batet 

“Aquest parlament ha de ser el baluard de la democràcia del nostre país”, ha dit Vergés en conèixer l’absolució del TSJC. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta ha defensat els “drets dels i les diputades per expressar-se lliurement”. “És una bona notícia”, ha conclòs.

Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha dit que s’alegren per la decisió del TSJC, però ha remarcat que mai haurien “d’haver estat jutjats per parlar de la corrupta monarquia espanyola”.

Queixes de Cs

El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha qualificat de “consideracions partidistes” les paraules de Vergés sobre la sentència del TSJC i ha afegit que no és democràtic no respectar la separació de poders. Així mateix, ha assenyalat que la vicepresidenta amb funcions de presidenta no ha expressat l’opinió de tota la cambra catalana perquè no tots els diputats han aplaudit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut