Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

La Junta Electoral amenaça amb fer quedar-se a la mesa els primers votants del 14-F que no siguin de risc

|

- Publicitat -

La junta electoral de zona de Barcelona ha demanat a la Generalitat que canviï l’ordre de votació dels electors el proper 14 de febrer, per tal que els primers en votar siguin les persones de menys risc, de 18 a 65 anys, per si s’han de quedar a les meses electorals per falta de membres. El president de la junta, Diego Álvarez, ha explicat que de moment no té resposta, però creu que seria una mesura adequada davant l’elevat percentatge de membres de les meses que estan presentant excuses per no ser-ne. La llei preveu que si no hi ha prou membres, els primers votants puguin ser obligats a quedar-se de vocals o presidents de mesa, però Álvarez admet que si els primers votants són de risc, aquesta previsió pot ser contraproduent.

No obstant això, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Álvarez s’ha mostrat optimista sobre la conformació de la majoria de meses. A cada mesa hi ha d’haver dos vocals i un president, però estan citats sis suplents. Per tant, haurien de fallar set de les nou persones perquè la mesa no es pogués conformar i s’haguessin de quedar els primers votants. Seria aleshores quan Álvarez creu que el fet que de 9 a 12 estiguin cridats els votants més vulnerables podria perjudicar la conformació de meses i fer que s’hagués d’ajornar dos dies la votació en aquella urna. Igualment, ha recordat que els ciutadans cridats a ser membres de mesa hi estan obligats penalment sota amenaça de pena de multa o presó.

Publicitat

El president de la junta ha explicat que de moment han rebut unes 8.000 sol·licituds d’exempció, deu cops més que en els últims comicis, cosa que significa prop del 20% dels membres de les meses de la capital catalana. La majoria són al·legacions per malalties prèvies o convivència amb familiars d’alt risc. Els tres magistrats, els dos lletrats de l’administració de justícia i dos metges forenses estan analitzant una a una les peticions, i aproximadament se n’accepten un 40%. Segons ell, l’excusa s’accepta si hi ha risc elevat de contagi d’aquella persona o de les persones que hi conviuen, però no si el risc o la por són “raonables i assumibles”.

Et pot interessar  El PP no perd el temps i porta a la JEC la presentació de l'informe sobre el referèndum, abans fins i tot que tingui lloc

Cada dia es resolen unes 500 o 600 al·legacions, que seran comunicades com a molt tard fins a 72 hores abans del comicis. Si el ciutadà no ha rebut resposta, no es pot considerar silenci administratiu i ha d’acudir igualment a la mesa. Si hi han excuses sobrevingudes un o dos dies abans de les eleccions, es resoldran ràpidament, ha assegurat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut