Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Junta de Portaveus acorda fer un ple aquest dimecres amb Torra si es publica el cessament al BOE

|

- Publicitat -

La Junta de Portaveus ha acordat celebrar un ple específic aquest dimecres a la tarda amb la presència del president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra. La iniciativa, proposada per JxCat i ERC, ja havia estat admesa a tràmit per la Mesa del Parlament. La sessió no es convocarà oficialment, però, fins que no s’hagi publicat l’ordre de cessament de Torra al Boletín Oficial del Estado (BOE) i al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat). També a l’espera d’aquesta publicació, falta definir si finalment es faran preguntes orals al president en el marc de la sessió de control al Govern.

Torra podrà assistir al ple com a convidat, acollint-se a l’article 201.2 del Reglament del Parlament, que explicita que es pot convidar a comparèixer i intervenir al ple “personalitats rellevants per llur significació institucional, política, social, científica o cultural”. Poden fer-ho en plens monogràfics o extraordinaris que tinguin relació amb la temàtica en qüestió, sempre que ho demanin dos grups parlamentaris i ho accepti la Junta de Portaveus o bé ho proposi el president del Parlament.

Publicitat

El PSC, per la seva banda, ja ha anunciat que no té previst assistir al ple perquè no volen contribuir a “la degradació institucional”. Segons els socialistes, serà una “escenificació partidista” i han assegurat que “mai s’ha acomiadat cap president al Parlament”.

Paralel·lament, el gobierno està estudiant si legalment és “imprescindible i necessari” que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publiqui el cessament de Quim Torra com a president de la Generalitat. Així ho ha dit la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Montero ha concretat que la qüestió està en mans de l’Advocacia de l’Estat. El Govern s’ha dirigit a l’executiu espanyol per demanar-li la previsió de la publicació del cessament, ja que, segons un informe jurídic de la Generalitat, és el pas previ perquè l’executiu pugui impulsar un decret de substitució.

Et pot interessar  Montero defensa la decisió d'aparcar els PGE del 2024: "No era el moment per una negociació"

Pressupostos i taula de diàleg
La ministra ha recordat que ERC ha traslladat al govern espanyol “la seva voluntat i disposició” per acordar els pressupostos generals de l’Estat per al 2021. “ERC ha mantingut aquesta posició i el govern parlarà amb tots els grups i especialment amb els que van fer possible la investidura del president Sánchez”.

Independentment de la inhabilitació de Torra, Montero ha insistit que el govern espanyol està “absolutament disponible” per “seure” a la taula de diàleg quan el Govern ho vulgui. “No es tracta de personalismes sinó d’una reunió entre dos governs” que s’ha de fer “amb llibertat” de posar la data.

Serà, ha dit, “una taula imprescindible per obrir un temps de diàleg i de retrobada a Catalunya” que deixi enrere “els temps de la confrontació, el frontisme i la desobediència” en termes legals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut