Edició 2149

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 13 de juny del 2024
Edició 2149

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 13 de juny del 2024

La JEC pot decidir retirar l’escó parlamentari a Borràs aquest dijous

La JEC es reuneix aquest migdia i podria decidir retirar l'escó a Borràs malgrat que la seva condemna no és ferma

|

- Publicitat -

El futur de l’escó parlamentari de Laura Borràs podria decidir-se aquest mateix dijous, 13 d’abril. La Junta Electoral Central (JEC), que es reuneix aquest migdia, podria decidir retirar l’escó de diputada a la líder de Junts, malgrat que la condemna imposada pel TSJC per prevaricació i falsedat documental no sigui ferma.

Publicitat

Tot i que el reglament del Parlament estableix que als diputats condemnats per corrupció se’ls retirarà l’escó quan la sentència sigui ferma, alguns mecanismes permeten fer-ho abans. Existeixen els precedents del diputat de la CUP Pau Juvillà, a qui recentment el Tribunal Suprem va rebutjar el recurs presentat contra la retirada de l’escó, o el cas del president Quim Torra; la JEC va retirar l’escó a tots dos fent una polèmica interpretació de la llei (que el Suprem va avalar), al·legant un article d’aquesta segons el qual els condemnats, encara que la sentència no sigui ferma, per “delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l’administració o les institucions de l’estat, o condemna d’inhabilitació”, són “inelegibles”. La JEC interpreta la inegibilitat no només com la prohibició de tornar-se a presentar, sinó també com una incompatibilitat a l’hora d’exercir de diputats.

Una altra opció que hi ha sobre la taula és que, precisament per estar dins el període electoral, la JEC decideixi traslladar la decisió de la retirada de l’escó de Borràs a la Junta Provincial de Barcelona.

Et pot interessar  El ple de constitució del Parlament serà el 10 de juny
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut