Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La JEC dona la raó a Junts i conclou que el Govern ha vulnerat la llei electoral, però descarta sancions

L'ens descarta obrir cap expedient sancionador perquè no considera que els incompliments del Govern siguin greus o reiterats

|

- Publicitat -

La Junta Electoral Central (JEC) ha emès una conclusió respecte a la denúncia que Junts va presentar contra ERC per fer un ús “electoralista i partidista” del Govern en període electoral, que va començar el passat 3 d’abril. L’òrgan ha estimat parcialment la queixa de Junts, concloent que la Generalitat va vulnerar reiterades ocasions la prohibició d’exaltar èxits de la seva gestió en període electoral, però descartant obrir cap expedient sancionador.

Junts va impugnar diversos anuncis i actuacions que el Govern va dur a terme a partir del 3 d’abril, en considerar que aquests eren t “campanyes d’assoliments de la tasca de govern, que tenen un contingut clarament electoralista i que no té res a veure amb la salvaguarda de l’interès públic i el correcte funcionament dels serveis públics”. Així, els exsocis d’ERC al Govern van denunciar, entre altres, la presentació dels mitjans aeris en el marc de la campanya de prevenció d’incendis forestals, l’anunci sobre l’expropiació d’habitatges buits de grans tenidors, l‘acte de lliurament de diplomes del curs de formació bàsica per a bombers liderat pel conseller Joan Ignasi Elena, i l’anunci sobre la creació d’un cos d’acció exterior i Unió Europea de la Generalitat.

Publicitat

L’acord de la JEC considera que alguns dels fets denunciats per Junts, com les afirmacions del president del Govern, Pere Aragonès, del 5 de maig en la presentació de la campanya forestal contra incendis, o la nota de premsa del 2 de maig de la conselleria d’Educació, suposen un incompliment de l’article 50.2 de la llei electoral. L’òrgan ho justifica al·legant que aquestes dues manifestacions denunciades no van ser “campanyes informatives que resultin imprescindibles per a la salvaguarda de l’interès públic”.

Et pot interessar  Més de 200 personalitats de la cultura, la ciència o la política mostren el seu suport a Puigdemont

Tanmateix, la JEC descarta obrir cap expedient sancionador perquè no considera que siguin incompliments greus o reiterats, i remarca que les referències que conté la denúncia són “aïllades”. “No s’acredita, per tant, que existeixi una vulneració ‘sistèmica’ (com diu la denunciant) de l’article 50.2, per la qual cosa no es contempla l’adopció de cap altra mesura addicional més enllà de declarar la vulneració d’aquest precepte”, diu l’acord.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut