Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

La Guàrdia Civil va espiar una conversa d’un membre d’ERC en plena negociació per investir Sánchez

L’excusa de l’operació Voloh ha servit a la Guàrdia Civil per seguir perseguint l’independentisme en altres contextos

Àlex Huguet 07/06/2021
Imatge de Xavier Vendrell saludant Pere Martí a la sortida de la Ciutat de la Justícia el 30 d'octubre de 2020. (Horitzontal)

Un control de l’àmbit independentista que ataca els drets humans, i un mitjà de comunicació que no denuncia un fet tan greu com l’espionatge per part de la Guàrdia Civil. Així es podria resumir el fet que el cos policial espanyol hagi espiat l’exsecretari d’organització d’ERC, Xavier Vendrell, durant una conversa amb un desconegut amb el qual parla de les negociacions d’ERC per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Segons El Confidencial, un àudio mostra com Vendrell i l’altre interlocutor parlen de crear una taula de diàleg perquè sigui un cavall de Troia que sembli un regal, però que en realitat porti el Gobierno a la derrota. L’àudio es va gravar el novembre del 2019, després de les eleccions generals, i en plenes negociacions per fer Pedró Sánchez president del Gobierno. A la conversa, Vendrell i l’interlocutor consideren que és una oportunitat única per l’independentisme perquè un Gobierno del PSOE i Podemos seria molt dèbil per la necessitat dels vots catalans. L’estratègia, doncs, implicaria portar a la taula del diàleg uns informes internacionals que defensen els drets humans i agafar amb el peu canviat el govern d’Espanya.

Però el més greu és l’enfocament que n’ha fet el citat El Confidencial: en lloc de remarcar l’escàndol de l’espionatge i la persecució contra l’independentisme en el marc de l’operació Voloh que no hi té res a veure, ho titula com un mèrit de la Guàrdia Civil per enxampar ERC “tramant enganya Sánchez a la taula de diàleg”.