Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

La Generalitat vol convertir Catalunya en un “refugi cultural” amb què combatre la censura de PP i Vox

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha insistit que el que s’ha viscut al País Valencià i a les Illes Balears no són casos “aïllats”, sinó més aviat "amenaces"

|

- Publicitat -

El Govern avança en el seu objectiu de frenar la “censura” que s’està produint des de l’arribada de l’extrema dreta als governs del País Valencià i les Illes Balears, així com en altres governs d’arreu de l’Estat espanyol. Així, amb el propòsit de convertir Catalunya en un “refugi cultural”, aquest dimecres 19 de juliol s’ha fet públic l’acord al qual ha arribat la Conselleria de Cultura amb els principals equipaments culturals de Catalunya per tal de crear un grup de treball que respongui davant aquests atacs de la dreta i l’extrema dreta.

El grup confeccionarà un codi deontològic, buscaran accions per fer més accessible la cultura i oferir una política comunicativa comuna. A la vegada, els equipaments representats en el grup dialogaran amb la resta de centres culturals del país. Segons s’ha acordat, el grup de treball es reunirà de forma mensual i comptarà amb responsables d’una quinzena d’institucions, com ara el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música, l’Auditori, el Teatre Lliure, l’Arxiu Nacional o el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Entre els diferents equipaments que formen el grup de treball, n’hi ha que estan participats únicament per la Generalitat i d’altres per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona o el Ministeri de Cultura.

Publicitat

La reunió d’aquest dimecres ha estat, doncs, la primera, i ha abordat les “amenaces” en l’àmbit de la cultura que s’han produït en les darreres setmanes en el marc de la campanya electoral per a les eleccions del 23-J. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha insistit que el que s’ha viscut al País Valencià i a les Illes Balears no són casos “aïllats”, sinó més aviat “amenaces” que es poden convertir en “sistemàtiques”.

Et pot interessar  ERC, Comuns i CUP signen un compromís per a no pactar amb Vox ni amb Aliança Catalana

“Hem d’actuar molt ràpid, perquè les coses passen més ràpid del que voldríem”, ha assenyalat la consellera, segons recull l’ACN. La consellera també ha denunciat que no només es produeix una censura “visible” amb desprogramacions o cancel·lació de subscripcions a l’Estat, tot alertant que en un futur es pot produir una censura “invisible” o fins i tot “autocensura”, i ha indicat que això pot suposar que no es programin espectacles “per si de cas”.

Per tot plegat, la titular de Cultura ha defensat combatre la censura per qüestions lingüístiques i culturals i ha dit que l’empoderament dels equipaments catalans és “important”. “Tots hem d’estat d’acord en el fet que Catalunya sigui un refugi cultural”, ha expressat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut