Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

La Generalitat critica l'”ofec econòmic” de l’Estat i li reclama 1.300 milions pendents

“Ens obliguen a no poder generar més dèficit que el permès”, ha sentenciat Budó

Avatar
Agències 19/08/2019

La consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha criticat l'”ofec econòmic” de l’Estat envers Catalunya, i li ha reclamat uns 1.300 milions d’euros en concepte de les bestretes del model de finançament pendents de pagament (més de 800 milions) i de liquidació de l’IVA (480).

En una entrevista a Europa Press, la consellera ha afirmat: “Des del Govern no volem quedar-nos de braços creuats i volem denunciar i demanar que ens paguin allò que ens toca, que són 1.300 milions”. En cas contrari, “no seran possibles ni les universitats ni la sanitat ni el desplegament de més cossos de seguretat i emergències ni les polítiques que ens han de fer avançar”, ha advertit la portaveu de la Generalitat.

“Ens obliguen a no poder generar més dèficit que el permès, a complir la regla de la despesa, i complir amb la qüestió del deute, de manera que, si el Govern no compleix, no es podran retornar les pagues dobles que es van restar els anys 2012 i 2013 i abonar els increments salarials que corresponen” als treballadors de la Generalitat, ha observat. Ha criticat l’existència d’una “amenaça d’intervenció del Govern espanyol sobre els comptes de la Generalitat quan, l’any 2018, per primera vegada, s’ha complert tots els objectius que marca la llei”.

Després de constatar la demanda d’altres comunitats sobre les bestretes, poc després que el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ordenés un ‘tancament de caixa’ i ajustaments en les conselleries i empreses públiques, Budó ha destacat que “l’ofec econòmic es produeix sobretot a Catalunya”.

“Encara que la qüestió de les bestretes també es produeix a la resta de comunitats autònomes, aquest ofec econòmic que estem patint és evident que Catalunya el viu en primera persona, tenint en compte que és un dels territoris que més recursos genera i més aporta al PIB”, ha assegurat la portaveu.

Demana canviar la liquidació de l’IVA

Sobre l’IVA, ha demanat que Govern central modifiqui la llei per impedir que la liquidació d’aquest impost durant l’any 2019 generi una pèrdua de 480 milions en tancar l’anualitat, arran de la implantació del nou sistema de recaptació aquest any.

Budó ha confiat que el Govern podrà tirar endavant els pressupostos per al 2020, i dialogarà amb les diferents formacions que s’han ofert a dialogar –la CUP, els comuns i el PSC– per buscar consensos i suports que desencallin uns comptes amb els quals les diferents forces es puguin “sentir còmodes”.

A Salvador Illa (PSC), que en declaracions a Europa Press demanava convocar eleccions a canvi de col·laborar en la votació dels pressupostos, li ha respost: “Volem aprovar els pressupostos, no per convocar eleccions, sinó per gestionar aquest país”.

“Jo preguntaria al senyor Illa: eleccions per a fer què? Nosaltres tenim molt clar el que volem fer amb aquests pressupostos i quines polítiques que volem aplicar”, ha recalcat la consellera. Preguntada per si descarta que es convoquin eleccions si no es tiren endavant els comptes de la Generalitat, ha dit: “En aquests moments jo no contemplo que no s’aprovin els pressupostos”.

Ha qüestionat que es pugui “desvincular” el mandat sobiranista del Govern dels pressupostos, com plantejava Marta Vilalta (ERC) en una entrevista recent, en argumentar que el Govern català és fruit dels compromisos de l’1-O i del 21-D.