Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

La fiscalia investiga la gestió de set residències catalanes pel coronavirus

El ministeri públic té obertes 38 diligències a tot l’Estat, 19 de les quals a la Comunitat de Madrid

Agències 17/04/2020
Pla general d'un dels espais comuns de l'antiga residència de gent gran d'Amposta, habilitada per acollir pacients amb covid-19. (horitzontal)

La fiscalia té obertes diligències d’investigació penal en set residències de Catalunya per la gestió del coronavirus, segons dades facilitades pel ministeri públic. En total, a tot l’estat espanyol les fiscalies territorials tenen 38 investigacions penals obertes, 19 de les quals a la Comunitat de Madrid. Fonts del ministeri públic no han detallat per quin delicte s’han obert aquestes diligències i tampoc quins són els centres afectats. A més, les fiscalies superiors han fet 124 informes de seguiment a tot l’estat, que poden afectar tant a residències com a persones en concret. En aquest cas es tracta d’expedients oberts exclusivament en l’àmbit civil per a la protecció en aquest àmbit.

A més de les 19 investigacions a la Comunitat de Madrid i les 7 obertes a Catalunya, les fiscalies territorials també han obert una investigació penal al País Valencià, dues a Castella i Lleó, dues més a Múrcia, una a les Illes Canàries, cinc a Castella-la Manxa, i una altra a Cantàbria.

La fiscalia remarca que aquests 38 investigacions s’estan fent “sense perjudici de les diligències prèvies obertes en diferents jutjats” de tot l’Estat. A més, remarquen que aquesta “no és una foto fixa”. De fet, les mateixes fonts han emplaçat a dimarts per actualitzar la informació.

A Catalunya, la Fiscalia Superior va informar fa unes setmanes de l’obertura de diligències a dues residències, una a Capellades i l’altra a Olesa de Montserrat. En aquell moment, ja van informar que les investigacions es podrien ampliar a més centres residencials.