Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024
Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024

La defensa de Torra al·lega que no va dubtar entre obeir drets fonamentals o “una ordre il·legal”

|

- Publicitat -

La defensa de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha expressat aquest dimecres que el 21 de desembre del 2017 no va dubtar “entre l’obediència als drets fonamentals i l’obediència a una ordre il·legal”. En l’escrit de defensa que ha presentat aquest dimecres sobre la segona causa per desobediència al jutjat 24 de Barcelona, pel rebuig de retirar de la façana de la Generalitat una pancarta sobre els presos independentistes, ha demanat l’absolució d’una acusació que “no s’hauria d’haver produït mai en compliment dels drets fonamentals reconeguts en la legislació actual espanyola” i en la Carta Europea de Drets Fonamentals i en el Conveni Europeu de Drets Humans.

Publicitat

La defensa ha expressat que la pancarta que va penjar l’expresident a la façana de la Generalitat “per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats” és una manifestació del dret a la llibertat d’expressió i que Torra volia representar el clam de milers de ciutadans en un acte de protecció i garantia dels drets humans.

També ha demanat incloure en les proves documentals la resolució que exigia a l’Estat espanyol “no perseguir judicialment els governants que defensen la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”. Ha argumentat que els actes polítics d’un president, membre del Govern i diputat “estan protegits per la inviolabilitat parlamentària i emparats per la llibertat d’expressió i de representació política”, i que la criminalització de l’expresident infringeix drets fonamentals.

També ha al·legat que el Tribunal Constitucional ha establert que “un mateix fet no pot ser un exercici de dret fonamental i la comissió d’un delicte”, i ha lamentat que en el procés legal contra Torra no s’ha fet aquesta valoració prèvia. Ha sostingut que la interpretació jurídica expansiva que s’ha fet per aplicar l’article del Codi Penal de desobediència i denegació d’auxili “produeix una inseguretat jurídica resultant de l’arbitrarietat mostrada per aquesta extralimitació que pretenia reprimir la llibertat d’expressió mitjançant l’exacerbació de tipus penal”.

Et pot interessar  Torra denuncia la "cacera de bruixes" contra els Mossos que van ajudar Puigdemont

Per concloure, ha demanat practicar en el judici oral l’interrogatori de l’expresident, citar com a testimonis Pere Cardús, Joan Ramon Casals i Carles Fabró, la lectura dels folis de les acusacions, que s’assenyali la data i l’hora per a la celebració del judici oral i la sentència absolutòria per a Torra.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut