Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

La CUP considera un “insult” el protocol sobre l’ús de projectils de foam

El diputat Xavier Pellicer sosté que “la traçabilitat i rastreig són inexistents” i no concreta la formació que reben els agents ni la normativa interna dels Mossos

Avatar
Agències 19/04/2021
El diputat de la CUP, Xavier Pellicer, en una roda de premsa al Parlament. POLITICA CATALUÑA ESPAÑA EUROPA BARCELONA PARLAMENT

El diputat de la CUP al Parlament Xavier Pellicer ha qualificat d'”insult” el text que ha publicat la Conselleria d’Interior de la Generalitat sobre l’ús de projectils de foam per part dels Mossos d’Esquadra, i ha demanat que el departament doni explicacions. “Creiem que això no és un protocol. És un document que podria haver escrit qualsevol persona”, ha sostingut en una roda de premsa aquest dilluns, i ha demanat que es prohibeixi immediatament l’ús de projectils de foam.

Pellicer ha criticat que aquest text va tard perquè fa mesos que el Parlament en va exigir la publicació: “Sembla que el Govern es dedica a desobeir el Parlament i no qui hauria per garantir el dret a l’autodeterminació”. Ha criticat que no s’ha publicat cap element de rastreig per fiscalitzar l’ús d’aquestes eines, i troba “curiós” que inclogui que els agents han d’avisar abans d’utilitzar-les, però en les manifestacions no serà obligatori.

El diputat ha sostingut que “la traçabilitat i rastreig són inexistents”, i ha retret que no es concreta quina formació reben els agents que utilitzen aquestes eines, ni la normativa interna dels Mossos que esmenta el text. Ha afegit que la publicació del document no aixeca la moratòria de l’ús de les bales de foam que havien pactat ERC i la CUP en el preacord de govern, que tenia la condició de publicar aquest protocol: “El que s’ha publicat avui no és un protocol, és un text d’una pàgina i mitja. Ho podria haver redactat qualsevol persona”, ha dit.

Pel que fa a les negociacions entre ERC i Junts per formar govern, ha afirmat que la CUP no posarà dates, en referència a l’aposta dels republicans de tancar un acord entre el 23 d’abril –diada de Sant Jordi– i l’1 de maig. “Demanem estar a l’alçada del país i superar les dinàmiques partidistes”, ha reclamat el cupaire, que ha afegit que ells estan a disposició de la resta de forces polítiques i seran proactius per obrir un nou cicle.