Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, reclama un protocol per accelerar els desallotjaments de cases ocupades

Ciuró exposa que les ocupacions il·legals dels habitatges públics malmeten la convivència i dificulten les polítiques socials

Maria Garcia 04/10/2022

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, reivindica una modificació del Codi Civil català per accelerar els desallotjaments de cases ocupades. La consellera reclama a la Fiscalia un protocol perquè ajuntaments i comunitats de veïns tinguin l’opció d’accelerar els desallotjaments dels habitatges públics ocupats, un fenomen que, segons ha exposat, “es tracta d’un problema greu al nostre país”.

“Segons dades del 2021, un total de 953 dels 21.700 habitatges públics estan ocupats. I el 25% d’aquests immobles ocupats ho estan de forma delinqüencial, causant aldarulls i problemes a molts veïns”, ha detallat Ciuró. La consellera ressalta el doble impacte que les ocupacions dels habitatges públics suposen, ja que els immobles ocupats il·legalment estan destinats a la població més vulnerable i, per tant, a més de malmetre la convivència entre veïns, també “dificulten les polítiques socials d’habitatge“.

La solució que proposa la consellera per agilitzar les desocupacions dels habitatges públics ocupats de forma il·legal passa per la Fiscalia, i consisteix a modificar el Codi Civil català per tal que ajuntaments i comunitats de veïns puguininstar un desallotjament en un mes en cas que el propietari (o gran tenidor) no actuï. “Un protocol que ja s’ha fet en altres indrets d’Espanya”, ha recordat Ciuró, afegint que “Cal una empara legal i una seguretat jurídica per poder acabar amb aquest neguit i aquesta impotència per part de molts alcaldes i comunitats de veïns”. La consellera ha conclòs la seva resposta a la interpel·lació de Junts sobre les ocupacions expressant que “La inacció dóna carta blanca a la tolerància del fet delictiu”.