Edició 2333

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 14 de desembre del 2024
Edició 2333

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 14 de desembre del 2024

La Cimera Social de l’Aigua demana als partits blindar mesures per fer front a la sequera en les negociacions pel govern

Les entitats es reuneixen amb PSC, Junts, ERC, els comuns i la CUP i els exigeixen prohibir la interconnexió de conques

|

- Publicitat -

Les organitzacions que formen part de la Cimera Social de l’Aigua s’han reunit aquest divendres amb representants del PSC, Junts, ERC, els comuns i la CUP al Parlament per exigir que en les negociacions per formar el nou govern de la Generalitat quedin blindades mesures per fer front a la sequera. En declaracions als mitjans, el portaveu d’Aigua és Vida, Dante Maschio, ha alertat de “l’optimisme” que es percep pel que fa a la sequera i ha recordat que els nivells de reserves continuen sent baixos. “Ni molt menys la sequera ha acabat, estem només set punts percentuals millor que l’estiu passat, quan era una preocupació de primer ordre”, ha avisat. Les entitats han exigit als partits prohibir els transvasaments i la interconnexió de conques.

Publicitat

La Cimera Social de l’Aigua està formada per una vintena d’associacions com Aigua és Vida, Ecologistes en Acció de Catalunya, Enginyeria Sense Fronteres (ESF), Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC- EdC), Federació d’Ecologistes de Catalunya, Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Greenpeace Catalunya, Grup de Defensa del Ter, Aturem Hard Rock o SOS Costa Brava.

“Fa molts anys que Catalunya dona més aigua de la que tenim i en aquesta legislatura tenim el repte d’abordar la crisi de l’aigua”, ha afirmat Maschio després que una representació de la Cimera s’ha trobat amb els principals partits implicats en la negociació pel govern de la Generalitat.

Les associacions han presentat un decàleg de mesures a les formacions per tal de fer front a “l’escassetat d’aigua crònica” amb l’objectiu que la sequera “sigui un dels temes principals en les negociacions”. Entre les mesures proposades hi ha prohibir els transvasaments i la interconnexió de les conques hidrogràfiques, aturar tots els projectes urbanístics i nous desenvolupaments econòmics fins que no s’executi la planificació hídrica 2028-2033, reduir l’agroramaderia industrial i intensiva o reconstruir el Departament de Medi Ambient amb rang de vicepresidència.

Segons ha explicat el portaveu d’Aigua és Vida, hi ha consens entre els partits de la necessitat “d’un millor accés a la informació” sobre els grans consums d’aigua. “Ni els partits ni nosaltres tenim informació sobre els grans consumidors i així és impossible avaluar si el pla especial de sequera és suficient o no”, ha dit.

Et pot interessar  El PSC no tem que el congrés del PSOE faci descarrilar el finançament just: "Està acordat"

Alhora, les associacions també han exigit als partits “no apostar-ho tot a les noves infraestructures”. “Necessitem la regeneració i la dessalinització, però són infraestructures que encareixen el rebut de l’aigua”, ha avisat Maschio, que ha recordat que a “l’àrea metropolitana de Barcelona un 10% de les famílies tenen dificultats per pagar l’aigua”. Així, les entitats han posat sobre la taula de les reunions la necessitat de blindar la “gestió pública de totes les infraestructures”. “És el millor model, no té sentit delegar aquestes infraestructures al sector privat perquè no és un model que garanteixi el dret d’accés a l’aigua”, ha constatat.

Segons les organitzacions, el nou cicle de planificació del Districte de Conca Fluvial de Catalunya 2028-2033 és “clau” per tal d’abordar la reducció de la demanda d’aigua i l’adaptació al canvi climàtic i, en aquest sentit, han demanat la participació dels agents socials a través de la posada en marxa dels Consells de Conca.

Prohibició dels transvasaments o interconnexions de les conques hidrogràfiques

Al seu torn, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Josep Sabaté, ha negat que el transvasament de l’Ebre sigui necessari i ha assegurat que amb la posada en marxa de les infraestructures previstes es pot fer front a la demanda d’aigua a Barcelona. En aquest sentit, s’ha mostrat reticent pel que fa a la futura dessalinitzadora del Foix, que s’instal·larà entre Cunit i Cubelles, i ha alertat de la “possibilitat” que aquesta serveixi “per perllongar el transvasament de l’Ebre a Tarragona” cap a Barcelona.

“Aquesta dessaladora pot exercir de ròtula i volem advertir els partits que ha de ser una línia vermella en les negociacions, han de tenir clara aquesta posició”, ha apuntat. Segons ha dit, les formacions els han traslladat “que hi ha opcions més viables a dia d’avui”. Tanmateix, Sabaté ha afirmat que la “campanya mediàtica de diferents grups polítics i empresarials”: “No podem obviar aquestes pressions”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut