Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

JxCat reclama que el Tribunal de Cuentas es “reintegri” al poder judicial per garantir la divisió de poders

Junts fa una passa endavant per retirar la funció jurisdiccional a aquest controvertit òrgan espanyol

Agències 14/12/2021
L'entrada de la seu del Tribunal de Comptes al carrer Torrelaguna de Madrid on estan citats els 40 excàrrecs del Govern per les despeses d'acció exterior, el 29 de juny de 2021

JxCat ha presentat al Congrés una proposició de llei que planteja retirar la funció jurisdiccional del Tribunal de Cuentas perquè deixi de tenir capacitat de jutjar en l’àmbit de la responsabilitat comptable. El diputat de Junts Josep Pagès ha denunciat en roda de premsa aquest dimarts a la cambra baixa que aquesta potestat és “inaudita a Europa” i “contradiu el principi de divisió de poders”. Segons JxCat, “atempta directament contra els principis bàsics de l’estat de dret”. Pagès ha argumentat que, el fet que un òrgan que depèn de les Corts Generals tingui capacitat d’enjudiciar, fa que l’Estat espanyol estigui “més a Polònia que a la Unió Europea”.

“Creiem que és un deure democràtic reintegrar la funció judicial del Tribunal de Cuentas en la jurisdicció contenciosa del poder judicial, que és d’on mai hauria d’haver sortit”, ha dit. Junts demana que aquesta atribució l’assumeixi el poder judicial i sosté que “no és una qüestió política sinó “d’estat de dret i de democràcia”.

Junts, a més, en el text de la proposició de llei també subratlla que l’ens fiscalitzador desenvolupa una activitat “plenament judicial sense formar part del poder judicial ni estar tan sols compost per juristes” i remarca que l’òrgan depèn del poder legislatiu. A més, Junts també critica que la seva activitat està “exempta d’una veritable revisió judicial i queda fora d’un control judicial substantiu”.

Es tracta d’una “funció absolutament inusual en dret comparat”, que ha acabat recaient en el Tribunal de Cuentas “per qüestions merament circumstancials” i no “per arguments de coherència sistemàtica amb l’arquitectura de la divisió de poders”, insisteix.

“L’atribució de l’enjudiciament comptable al Tribunal contradiu els principis bàsics del poder judicial d’independència” i “exclusivitat en l’exercici de la potestat jurisdiccional i d’unitat jurisdiccional”, ja que el “Tribunal de Cuentas orgànicament no s’incardina en el Poder Judicial (sinó que depèn de les Corts Generals)”, diu la proposició.

La “dependència” de les Corts i el fet que exerceixi les seves funcions “per delegació” d’elles “confirma que no estem davant un òrgan que pugui acollir una funció jurisdiccional sense provocar una greu disfunció constitucional”, remarca el partit.