Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

JxCat porta Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans per les “coaccions” i la “censura” del TC al Parlament

Costa i Campdepadrós denuncien les “coaccions” a la Mesa perquè no permeti debats sobre monarquia o independència

Avatar
Agències 31/07/2020
El vicepresident del Parlament i el secretari primer de la Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, en roda de premsa

Els membres de JxCat de la Mesa del Parlament, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, han portat l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, per les “coaccions” i la “censura” del Tribunal Constitucional (TC) al Parlament. En l’anunci de la demanda, Costa ha dit que es va formalitzar el 10 de juliol i que denuncia l’actuació del TC que vol “censurar” debats sobre la monarquia o la independència, així com “coaccionar” la Mesa del Parlament perquè no els permeti. “Estrasburg protegeix especialment la llibertat d’expressió en seu parlamentària com a pilar fonamental dels sistemes democràtics”, ha dit Costa, que ha insistit que “no es pot censurar la llibertat de qualsevol ciutadà ni la dels diputats”.

Pel vicepresident primer de la Mesa de Parlament de Catalunya, els requeriments del TC “no tenen base legal” i “vulneren l’autonomia del Parlament i els drets dels diputats”.

Segons ha indicat, una decisió favorable d’Estrasburg tindria la “força jurídica suficient per acabar amb la pràctica de censura” del TC. Costa ha dit que els diputats de JxCat se sumaran a la iniciativa i ha convidat als de la resta de grups a fer-ho.

Al seu torn, Campdepadrós ha denunciat que el TC vol “coartar el lliure debat al Parlament intentant que la Mesa faci de censor”.