Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

JxCat diu que Torrent menteix sobre la polèmica amb Costa i li demana que “s’aparti de la picabaralla política”

|

- Publicitat -

JxCat ha acusat el president del Parlament, Roger Torrent, de mentir sobre la polèmica amb el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat). El portaveu del grup parlamentari, Eduard Pujol, ha assegurat que “el que explica [Torrent] no és veritat”, i li ha demanat que “s’aparti de la picabaralla política”. En declaracions d’aquest dijous al migdia a TV3, Pujol sosté que Torrent “ha de mantenir el to institucional” i tenir “un paper més pulcre”. El portaveu s’ha mostrat “estranyat” per la polèmica entre Costa i Torrent, perquè la presidència del Parlament “ha de mantenir sempre el seu to institucional”, i “no caure en determinades discussions partidistes, i menys en aquest moment”, en referència a la crisi sanitària.

Tot i afirmar que no entraria “en polèmiques ni picabaralles”, Pujol ha acusat Torrent de mentir: “El que explica no és veritat, i s’ha demostrat en aquests anys de legislatura”. “És evident que Torrent s’ha d’apartar i fugir de la picabaralla política”, ha continuat.

Publicitat

En canvi, i per contrarestar, el portaveu de JxCat ha posat en valor “l’esperit” del president de la Generalitat, Quim Torra, que “apel·la a posar les persones al centre de tota acció política”, per la situació “complicadíssima” actual de l’emergència sanitària. “Mentre hi hagi morts, el sistema s’ha de centrar en salvar vides”, ha conclòs.

“L’episodi grotesc”

Torrent ha retret que Costa hagi prioritzat al llarg de la legislatura el “desgast i la competència” per sobre de la “lleialtat institucional i la cooperació necessària en un govern de coalició”. D’aquesta manera, en una entrevista a Ràdio 4 aquest matí, el president del Parlament ha fet referència a “l’episodi grotesc” del micròfon obert que ha destapat una conversa de Costa amb el membre de la Mesa de Cs, Joan García.

El dirigent de JxCat intentava evitar una fotografia de Torrent entregant al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el donatiu de 2 MEUR per pal·liar els efectes del coronavirus. El president de la cambra creu que qualsevol acord postelectoral independentista ha de tenir unes “noves bases”.

Et pot interessar  VÍDEO | Puigdemont fitxa l'empresària Anna Navarro ( @annapapallona ) com a número dos

Cas Palau

Per altra banda, Pujol ha valorat la sentència del cas Palau, i ha afirmat que “el futur passa per l’ètica en tota la gestió pública, amb actituds immaculades, ni sense ni una ombra de sospita ni de mala gestió”. “És el futur i horitzó que qualsevol polític s’ha d’exigir i ha d’exigir”, ha finalitzat.

 

Resposta de Torrent

El president del Parlament, Roger Torrent, ha instat JxCat a “reflexionar” sobre la “gravetat” de la polèmica amb el vicepresident primer de la Mesa i diputat del grup, Josep Costa, i a “prendre les decisions que considerin oportunes”. Així ho expressen fonts de la Presidència de la cambra consultades per l’ACN, com a reacció a les paraules del portaveu de JxCat, Eduard Pujol. Pocs minuts abans ha dit a TV3 que el president del Parlament mentia sobre les acusacions de “deslleialtat” cap a Costa. Pujol ha reclamat a Torrent que “mantingui el to institucional” i tingui “un paper més pulcre”. En aquest sentit, des de la Presidència de la cambra recorden a JxCat que tota la Mesa va escoltar la “conxorxa” entre Costa i Joan García (Cs).

Les fonts de la Presidència del Parlament insisteixen que l’escena va ser “grotesca”, però que va servir “per constatar com es cuinen uns pactes entre JxCat i Cs que malauradament són habituals a la Mesa”. En aquesta mateixa línia, el propi Torrent ja ha retret, aquest dijous al matí en una entrevista a Ràdio 4, que Costa hagi prioritzat al llarg de la legislatura el “desgast i la competència” per sobre de la “lleialtat institucional i la cooperació necessària en un govern de coalició”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut