Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Junts supera ERC per una dècima, i el PSOE es torna a situar per davant del PP, segons el CIS

|

- Publicitat -

El PSOE es torna a situar per davant del PP en estimació de vot, segons el baròmetre de gener del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). I és que en els dos anteriors, els corresponents al octubre i novembre, era el PP qui encapçalava la cursa electoral. Amb un 34%, el PSOE està en primera situació gairebé dos punts per sobre del PP, que obté un 32,1%. Així doncs, respecte a l’últim baròmetre, els socialistes pugen 2,2 punts i, els populars, baixen 1,1 punt. També hi ha canvis de posicions pel que fa als partits catalans. Junts superaria per una dècima ERC, en cas que se celebressin eleccions al Congrés. Els republicans perden mig punt mentre que Junts millora en dues dècimes.

En el primer baròmetre del 2024 el PSOE recupera la primera posició després que, al desembre, el PP encara estava 1,4 punts per sobre. Així ho diu una enquesta que es va realitzar del 2 al 5 de gener. És a dir, després que els socialistes registressin, el 13 novembre, la llei d’amnistia al Congrés i abans dels acords amb Junts de la setmana passada per delegar competències en immigració.

Publicitat

Pel que fa a la pugna entre Junts i ERC, el partit de Míriam Nogueras se situa per davant per la mínima amb l’1,5% dels vots. En canvi, els republicans retrocedeixen mig punt i es queden amb l’1,4%. En l’anterior baròmetre del desembre, ERC estava sis dècimes per davant.

Sumar es manté com a tercera força sense Podem

El baròmetre dona, per primera vegada, la dada en estimació de vot de Sumar al marge de Podem. El partit de Yolanda Díaz obtindria el 9,7% mantenint la tercera posició per davant de Vox, que es queda amb el 8,3%, dues dècimes menys que el mes anterior.

Et pot interessar  Els comuns acusen el Govern de "mentir" sobre el Hard Rock i exigeixen a Aragonès que doni explicacions al Parlament

El baròmetre estima que Podem, en solitari, obtindria el 2,7%. Així doncs la suma de la intenció de vot de Podem i Sumar arribaria al 12,4%. Es tracta d’una xifra lleugerament superior al 11,8% que el CIS va atorgar a la coalició Sumar-Podem al desembre. El 5 de gener, justament l’últim dia que es van fer enquestes, es va formalitzar la ruptura al Congrés entre Sumar i Podem després de setmanes de discrepàncies.

La majoria prefereix Sánchez com a president

Un 46,7% dels enquestats prefereixen Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, que treu 21,3 punts d’avantatge respecte al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo (25,4%). Pel que fa als ministres, la titular de Defensa, Margarita Robles, és la millor valorada de l’executiu espanyol amb un 5,34.

Els enquestats creuen que els problemes que més els afecten són la crisi econòmica i els problemes econòmics (37%), la sanitat (17,6%) i els problemes relacionats amb la qualitat de la feina (14,1%) en tercera posició.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut