Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Junts registra una petició per crear una comissió al Parlament que estudiï el deute històric de l’Estat amb Catalunya

|

- Publicitat -

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat la sol·licitud perquè el Parlament creï una comissió d’estudi sobre el deute històric de l’Estat amb Catalunya. L’objectiu és fer una “radiografia” per saber quin impacte suposa aquest dèficit per exigir una reparació en benefici dels catalans i catalanes.

“Volem quantificar-ho. Posar-ho negre sobre blanc al Parlament perquè el deute històric de l’Estat amb Catalunya és un deute amb el benestar, amb el progrés i amb les oportunitats dels catalans i les catalanes”, ha denunciat el president del grup, Albert Batet, en una nota enviada als mitjans aquest divendres.

Publicitat

Catalunya representa el 16% en percentatge de població de l’Estat, genera el 19% del PIB o el 25% de les exportacions, però, en canvi, les inversions de l’Estat a Catalunya durant els darrers 10 anys han estat inferiors al 12%, amb un compliment dels pressupostos per sota del 74%, segons el comunicat.

JxCat també adverteix que l’Estat discrimina Catalunya en partides d’àmbit social com l’ingrés mínim vital, on és qui rep menys ingressos per habitant, o el traspàs de les beques, on rep el 10% tot i tenir una població universitària que representa el 17% de l’Estat. Batet assegura que “és una asfíxia premeditada i que, dins l’Estat espanyol, no hi ha res a fer”.

De forma generalitzada, els càlculs del dèficit fiscal de l’Estat amb Catalunya demostren que es manté en un nivell proper al 8% del PIB de forma continuada. Amb el nivell de PIB actual, el dèficit fiscal anual se situa entorn dels 18.000 milions d’euros, tal com afegeix Junts al text.

Et pot interessar  ERC, Junts i el PSOE acusen el PP de fer un ús partidista del Senat

Aquest dèficit ha suposat un infrafinançament “clar i continuat” de la Generalitat, que ha causat una manca de recursos per fer front a les demandes socials de benestar en forma de sanitat, educació, seguretat i, de fet, en tots els àmbits del pressupost de la Generalitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut