Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Junts insisteix en la “debilitat” del Govern mentre Aragonès els insta a “aprofitar l’oportunitat històrica” plegats

Junts reitera la "falta de confiança" en el Govern d'Aragonès: "La majoria del 52% no se sent representada ni en els seus discursos ni en l'acció del seu govern"

|

- Publicitat -

Enganxada entre ERC i Junts, que un any enrere encara eren socis de govern, però que des de la sortida de Junts de l’executiu no han pogut parar d’enganxar-se amb relació a la gestió política de Catalunya i de la resolució del conflicte amb l’Estat espanyol. Després que el líder del PSC Salvador Illa hagi fet la seva intervenció ha estat el torn del president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, que ha carregat amb força contra el president, en la línia del que ja va expressar la formació independentista el passat dimarts tan bon punt va concloure la primera sessió del debat parlamentari.

Batet ha urgit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a fer un “cop de timó” i canviar així el rumb que l’executiu ha seguit al llarg de l’últim any, des que governa en solitari i en minoria. De fet, Batet ha assegurat que “la governabilitat ha anat a pitjor en tots els sentits”, un fet que “era inevitable amb un Govern amb només 33 diputats”.

Publicitat

“Davant d’un Govern apagat, amb enorme debilitat, ineficient en la gestió i amb una manca de credibilitat per a la negociació amb l’Estat, només pot tenir sentit acabar la legislatura si hi ha un canvi de rumb“, ha avisat el de Junts, afegint que “si no feu res, d’aquí un any estareu pitjor, més aïllats i més dèbils“. En aquest sentit, Batet ha lamentat que “la majoria del 52% no se sent representada ni en els seus discursos ni en l’acció del seu govern“. Li ha retret que no hagi reunit tot l’independentisme “ni una sola vegada”.

El diputat ha acusat Aragonès de fer un ús “electoralista” del Govern, criticant que al llarg d’aquesta legislatura els catalans han continuat sent “els més endeutats, els que menys rebem i els que més paguem”.

Amb tot, el diputat ha insistit que aquesta és l’última oportunitat que el seu partit dona als republicans i a Aragonès. “Doni un cop de timó o només li quedarà l’alternativa indefugible de convocar eleccions. Intenti que no sigui una legislatura del tot fallida: o rectificació o eleccions. No faci perdre més temps” ha instat Batet.

Batet també ha aprofitat el torn de paraula fer una crida electoralista, assegurant que “davant aquest autèntic desgovern Junts treballarà de manera responsable i constructiva. Junts té una actitud exigent i de fermesa davant l’estat espanyol, com hem demostrat, perquè no es pot confondre diàleg amb negociació”.

El president Aragonès, igual que ha fet amb el PSC, ha respost la rèplica de Junts de forma individual. Aragonès ha exposat que “el país no està tan malament com diu Junts tot i que, evidentment té dificultats” i, tal com va fer durant el discurs d’obertura del debat, ha procedit a enumerar les accions dutes a terme per l’executiu aquest últim any.

Et pot interessar  Wagensberg considera "inhumà" que ni Illa, Pedret ni "ningú" del PSC no li hagi enviat cap missatge de suport

Aragonès ha reiterat que l’interès del seu executiu i d’ERC és “la gent, el dia a dia, una nació és mesura per la qualitat de vida que dona dia a dia als seus ciutadans“, insistint que “aquest és el patriotisme” que vol defensar. Així, el president ha demanat “més que mai confiança en el país i en tota la seva gent, igual que amb els serveis públics, institucions i iniciatives”.

El republicà ha carregat contra el model de fiscalitat defensat per Junts, afirmant que és “més proper al PP”, perquè “obvia que l’impost de patrimoni que es paga avui a Catalunya, igual que tots els impostos que s’han aprovat els darrers anys a Catalunya, s’ha fet amb el vot de Junts“, ha recordat Aragonès.

Respecte a les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, el president ha afirmat que “estem en un moment històric on podem avançar cap a la resolució política del conflicte amb l’Estat. Portem molts anys en que, desgraciadament, hem patit moltes derrotes, i ara és el torn de les victòries i tenim l’oportunitat de fer-ho en clau de resolució del conflicte“.

Amb tot, Aragonès ha instat Junts a “compartir espai i banda a la taula de negociació” amb l’Estat, i que “el ‘qui’ no sigui el problema”. El president ha reiterat que “les taules són eines”, i que si ERC i Junts coincideixen en el ‘qui’ i el ‘com’, cal “aprofitar l’oportunitat” per avançar en l’amnistia i l’autodeterminació: “No ens encallem, el ‘qui’ ha de ser Catalunya, i no jo o qualsevol altre dirigent“. Així mateix, Aragonès ha proposat a Batet “dibuixar una nova etapa” per aprofitar la “força” independentista a Madrid.

“Tenim l’oportunitat de fer un pas més enllà a l’hora de negociar amb l’estat espanyol. Jo hi seré amb la mà estesa, tenim el mateix objectiu”, ha conclòs Pere Aragonès.

La rèplica d’Aragonès, tanmateix, no ha convençut Junts, que ha tornat al faristol per criticar que “el to emprat” amb ell “no és el mateix que ha emprat amb Salvador Illa, el cap de l’oposició és ell i no Junts per Catalunya”. “La responsabilitat de Junts és evidenciar que hi ha molts aspectes que el país ha de millorar, perquè nosaltres sí que confiem en el país, però no confiem en el Govern, perquè no està complint amb els objectius”, retreu Batet a Aragonès.

“La responsabilitat de Junts és evidenciar que hi ha molts aspectes que el país ha de millorar, perquè nosaltres sí que confiem en el país, però no confiem en el Govern, perquè no està complint amb els objectius”, ha retret Batet a Aragonès. Amb tot, el diputat de Junts ha demanat a Aragonès que “sigui just” i li assegura que “Junts ha vingut amb un to propositiu“.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut