Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Illa demana “pensar primer en el país i la convivència” mentre treu pit que el PSC no ha posat “cap entrebanc a la tasca del Govern”

El líder del PSC ha aprofitat l'ocasió per advertir Aragonès que vagi en compte en "tirar pel dret", en referència a l'exigència de pactar un referèndum abans del 2027

|

- Publicitat -

El president del grup del PSC-Units al Parlament, Salvador Illa, ha estat el primer a intervenir després que ahir el president de la Generalitat fes el seu discurs. Illa, que tal com ha afirmat té la intenció d’exposar els “eixos del que li convé a Catalunya”, ha començat el seu discurs demanant més autoexigència a l’executiu català i menys “exigir a tothom”, tot posant d’exemple les mesures que el Govern ha imposat als ajuntaments per la sequera, als empresaris i al govern espanyol.

El socialista ha reclamat més “pluralitat”, argumentant que aquesta “ens enforteix” i instan a “exhibir-la”, perquè “tenim sort de ser un país plural territorialment i sectorialment”. Tanmateix, ha criticat que Aragonès va “sempre sol” i que es “nega a establir aliances estables amb els altres grups parlamentaris i ajuntaments”: “Vostè ha dit que no a la CUP i a Junts per anar tot sol. Nosaltres no hem fet res per entrebancar la tasca del Govern, ningú pot retreure als socialistes falta de voluntat” ha retret Illa. El socialista ha continuat assegurant que el Govern no ha fet res per actualitzar les infraestructures tot i criticar constantment el seu mal estat.

Publicitat

Illa ha afirmat que “tothom té dret a defensar el seu projecte polític” i avançar en el camí del diàleg reconeixent la “Catalunya plural”; tanmateix, no ha desaprofitat l’ocasió per advertir Aragonès que vagi en compte en “tirar pel dret”, en referència a l’exigència del president a Pedro Sánchez de pactar un referèndum abans del 2027, així com en les negociacions amb el PSOE per a la hipotètica investidura de Pedro Sánchez. “No és el moment de fer carreres i veure qui té més protagonisme i qui surt més bé a la foto. Nosaltres pensarem primer en el país i la convivència. Poques fotos”, ha reblat Illa, tot afegint que no falla Catalunya, sinó que “falla el Govern”.

Illa també ha parlat de la voluntat del president Aragonès d’esgotar la legislatura catalana fins al 2025. “Per fer què? No tirem la casa per la finestra que potser venen nous inquilins. No tirar pel dret  i no tirar la casa per la finestra”, ha conclòs.

Et pot interessar  Borràs demana que s'aclareixin les responsabilitats d'Illa per la seva "presumpta mala gestió" durant la pandèmia

Pel que fa als pressupostos del 2023, que el Govern va pactar amb socialistes i comuns, Illa ha demanat “més ritme” en l’execució. I de cara als comptes de l’any que ve, ha avisat que és una “obligació” del Govern buscar suports. “Aquí estem com sempre hem estat. Seguirem amb una acritud constructiva de generar alternativa, però amb mà estesa”, ha dit.

Així, el cap de l’oposició ha enumerat el que considera que li convé a Catalunya: més autoexigència i no culpar de tot els altres, més respecte,  pluralitat, lleialtat cap a altres administracions, enfortir les institucions i unir en comptes de dividir.

Aragonès demana a Illa que no “frivolitzi” amb la qüestió de l’infrafinançament 

El president Aragonès ha decidit respondre la intervenció d’Illa de forma individual, i al seu torn, ha recordat al líder socialista que Catalunya s’ha construït gràcies a les institucions d’autogovern, tot insistint que el país va bé quan les institucions l’acompanyen. El republicà també ha carregat contra l’afirmació que el Govern no ha fet res, instant Salvador Illa a fer veure als seus socis de partit que conformen el govern espanyol en funcions que Catalunya no és una enemiga, i recordant que en àmbit de recerca científica, “s’impedeix l’acció de la Generalitat a nivell internacional”.

Aragonès també ha demanat a Illa que “no frivolitzi quan parla de finançament“, assegurant-li que “hi ha falta de finançament a Catalunya”. “La realitat és que Catalunya avança quan els partits condicionen el govern de torn”, ha lamentat, tot insistint que els únics límits que té el potencial de Catalunya és l’Estat.

El cap de l’executiu ha insistit que cal confiar en la ciutadania perquè decideixi el seu futur, reiterant que el “millor pel país” passa per davant d’interessos personals i de partit. Així, Aragonès ha plantejat a Salvador Illa el repte d’acceptar el resultat d’un referèndum: “Jo ho faré. No sé si vostè estaria disposat a córrer el risc”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut