Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Junts insisteix a Aragonès perquè doni explicacions sobre el “resultat” de reformar el Codi Penal: “Volem saber què ha passat”

Rius acusa el govern d’ERC de no ser “transparent” sobre les negociacions amb el PSOE a la taula de diàleg

Maria Garcia 20/02/2023
El portaveu de Junts, Josep Rius, durant una atenció a mitjans a la seu del partit Data de publicació: dilluns 20 de febrer del 2023, 13:49 Localització: Barcelona Autor: Natàlia Segura

El grup parlamentari de Junts no està satisfet amb el resultat de la reforma del Codi Penal i continua insistint el president de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè comparegui i respongui les seves preguntes al voltant d’aquesta qüestió. “Volem saber què ha passat, què s’ha pactat i com afecta no només als líders de l’1-O, sinó a les persones encausades al jutjat número 13 i la resta de persones encausades independentistes” ha exigit el portaveu de Junts, Josep Rius, en roda de premsa aquest dilluns, 20 de febrer.

El passat mes de desembre, quan va fer-se públic que el delicte de sedició es derogava de l’obsolet Codi Penal espanyol, i que el de malversació es modificava, els de Laura Borràs ja van demanar explicacions. La reforma del Codi Penal, malgrat que ha servit perquè un independentista evités la pena de presó, no ha aconseguit despenalitzar l’1-O ni els represaliats. En l’última setmana, el sistema judicial espanyol ha dut a terme dues ofensives contra l’independentisme amparant-se en la reforma del Codi Penal. D’una banda, mantenint les penes de presó i d’inhabilitació per a Junqueras, Turull, Bassa i Romeva, de manera que cap d’ells pot presentar-se a les pròximes eleccions ni accedir a càrrecs públics fins al 2031. De l’altra, acusant els organitzadors de l’1-O, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, de malversació agreujada, prevaricació i desobediènciai sol·licitant penes de presó de 6 i 7 anys, així com d’inhabilitació.

Per aquest motiu, Junts torna a reclamar “transparència i rendiment de comptes” al cap de l’executiu català, tal com ja va fer la setmana passada el secretari general del partit, Jordi Turull, quan va explotar contra ERC arran del resultat de la reforma del Codi Penal.