Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Junts es posiciona en l’espionatge a Moncloa: “Que Sánchez sigui víctima no l’eximeix de donar explicacions”

|

- Publicitat -

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat aquest dilluns que l’espionatge al president espanyol, Pedro Sánchez, i a la ministra de Defensa, Margarita Robles, “confirma l’existència d’un espionatge massiu” que ha afectat “principalment” a l’independentisme. “Que Pedro Sánchez sigui víctima no l’eximeix de donar explicacions. O hi ha incompetència o hi ha complicitat”, ha dit Rius. En aquest sentit, Rius ha instat el govern espanyol a “obrir i desinfectar les clavegueres de l’estat” i ha reiterat que “no es pot mantenir cap mena de diàleg amb el govern espanyol” fins que no “s’esclareixin” els fets. “Espanya no serà una democràcia plena fins que no desinfecti les clavegueres de l’estat”, ha subratllat.

“Veurem si el PSOE està disposat a arribar fins al final o és una cortina de fum”, ha dit Rius sobre la votació de dimarts al Congrés sobre la creació d’una comissió d’investigació. A més, Rius ha avisat que estaran “molt atents” a l’actitud del PSOE en la comissió especial del Parlament Europeu sobre Pegasus per “veure si vol aclarir aquests fets”.

Publicitat

Amb tot, Rius ha remarcat que la creació d’una comissió de secrets d’estat “és “insuficient” perquè està “limitada per una llei franquista”: “No és cap garantia que s’escareixin els fets”.

Sorpresa per la revelació

A Junts veuen “sorprenent” que el govern espanyol no hagi descobert l’espionatge “fins que l’independentisme va denunciar el cas” i que fins ara Moncloa “no hagi fet públic” la infiltració que hauria patit Sánchez el maig del 2021. “Si els mòbils del president del govern i de la ministra de defensa han estat espiats, confirmen l’existència d’un error greu que requereix explicacions”, ha insistit Rius.

Et pot interessar  Estrada: "Malgrat que ERC i Junts es tiren els plats pel cap sobre la unitat, han mirat més al PSC que a la CUP"

Segons el portaveu de Junts, els afectats pel ‘Catalangate’ del seu partit presentaran les querelles per l’espionatge “en els pròxims dies” tant a l’estat espanyol, com a França, Suïssa, Bèlgica i Alemanya. “És evident que qui ha utilitzat el programa Pegasus és Espanya, així que també demanarem que s’investigui el CNI i les clavegueres de l’estat”.

Sindicatura de Comptes

Pel que fa al suposat pagament de milers d’euros en triennis a exsíndics de la Sindicatura de Comptes que ja no hi treballen i que el diari Ara ha publicat, Junts confia que la institució doni les “explicacions oportunes”, però no ha tractat l’afer en la reunió executiva de partit d’aquest dilluns, segons Rius. Sobre les dietes i els visatges en cotxe oficial dels membres de la mesa que també ha revelat el diari Ara, Rius ha passat la pilota al Parlament: “Segur que des de la mesa i la presidència se’n donaran les explicacions i els detalls”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut