Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Junts alliçona l’executiu espanyol per governar amb “prepotència i com si tinguessin majoria absoluta”

|

- Publicitat -

El portaveu de Junts al Senado, Josep Lluis Cleries, ha anunciat aquest dimarts que presentaran un veto als comptes espanyols a la cambra alta, igual que ja van fer al Congreso. Com a motius principals, ha indicat que les formacions del Gobierno han actuat “fins i tot amb els seus socis ” amb “prepotència i com si tinguessin majoria absoluta”. Ha recordat que ell va transmetre a Sánchez que la seva formació estava “disposada a negociar” a canvi del traspàs integral de Rodalies, l’execució d’infraestructures, la cogestió dels fons europeus i la creació d’un fons covid per a les comunitats.

Els pressupostos s’aprovaran previsiblement al Senado el pròxim 22 de desembre amb el vot a favor de les mateixes formacions que ja els van avalar a la cambra baixa. L’executiu espanyol no hi vol introduir cap modificació per evitar que la llei hagi de retornar al Congreso per rebre el vist i plau definitiu.

Publicitat

Claries ha recordat que la cambra baixa va incorporar als pressupostos 9.000 milions d’euros per crear el fons covid, “però la ministra d’Hisenda, tan demòcrata, diu que no l’aplicarà”. Junts, ha dit, presentarà 500 esmenes als comptes i espera assolir acords per aprovar-ne alguna.

També ha acusat ERC de pactar els pressupostos a canvi que “de cada 100 pel·lícules n’hi hagi dues o tres en català”. Al seu entendre l’acord entre els republicans i el Gobierno es limita a transposar el que ja estableix la normativa europea. Igualment, ha recriminat al govern de Sánchez de no haver volgut “fer res” per protegir el català dels processos judicials com el que va permetre el TSJC dictar el 25% de les classes en castellà.

Et pot interessar  Aragonès acusa el PSC de tenir un "discurs derrotista" i a Junts de "només parlar d'ells mateixos" i de Puigdemont

Així mateix, ha denunciat la “persecució contra l’independentisme” i contra “l’entorn de Puigdemont”, i ha recordat que el Tribunal Suprem ha d’acatar les decisions del Tribunal General de la UE que estableix que no pot ser detingut.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut