Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Junqueras, Romeva i Bassa presenten un recurs d’empara al Constitucional contra la revisió de la condemna per l’1-O

Els tres dirigents volen esgotar la via interna per arribar fins al final de la causa al Tribunal Europeu de Drets Humans

|

- Publicitat -

Les defenses d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa continuen la batalla contra la condemna pels fets de l’1-O. Després que el Suprem rebutgés l’incident de nul·litat presentat pels republicans per revisar la condemna, els advocats Andreu Van den Eynde (per a Junqueras i Romeva) i Mariano Bergés (per a Bassa) han presentat recursos d’empara al Tribunal Constitucional (TC).

 Tal com ha explicat ERC en un comunicat, els advocats denuncien que, en la revisió de la sentència, no s’ha aplicat la llei vigent i, per tant, allò que és més beneficiós per als republicans. Els tres dirigents volen esgotar la via interna per arribar fins al final de la causa al Tribunal Europeu de Drets Humans, on es denunciaran “tots els drets fonamentals vulnerats” per la no aplicació de la llei més favorable. Les defenses mantenen que la preparació i execució del referèndum no constitueix “cap delicte”.

Publicitat

Els advocats qüestionen que es mantingui la pena per malversació i insisteixen que la sentència de l’1-O no inclou cap referència a “l’apropiació” ni “l’ànim de lucre”. “Reiterem que la interpretació del Suprem en aquest extrem s’allunya de la voluntat evident del legislador amb la reforma”, apunta Van den Eynde.

També critiquen que es manté la inhabilitació absoluta, vulnerant els drets de representació i participació polítiques. Així, el recurs suggereix que aquest manteniment de pena d’inhabilitació “persegueix el silenciament d’una opció política determinada” com és l’independentisme, a través del “silenciament” dels seus líders polítics.

Per últim, els advocats assenyalen que la pena es manté d’una manera “irracional”: tot i que cau el delicte més greu, la pena resta intacta. “Resulta irracional i contrari al principi de proporcionalitat penal que la desaparició del delicte de sedició no tingui cap impacte en la determinació de la pena”, assegura el text.

Et pot interessar  Puigdemont diu que les crítiques de Junqueras en campanya s'han de "relativitzar" i allarga la mà a ERC després del 12-M

Amb tot, els republicans demanen la nul·litat de la revisió i la restitució dels seus drets fonamentals, així com la suspensió cautelar de la inhabilitació mentre el tribunal no es pronunciï.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut