Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Junqueras pregunta a Junts per què no va assumir la direcció de les escoles en el passat

|

- Publicitat -

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha preguntat a JxCat per què no va assumir la direcció de les escoles que apliquen el 25% en castellà quan tenia responsabilitats en aquest àmbit. D’aquesta manera, ha respost en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’ a la proposta que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha posat sobre la taula. Junqueras ha instat a “deixar d’utilitzar arguments partidistes” i a fer declaracions amb “responsabilitat”. Sobre les negociacions amb el Gobierno per les quotes a les plataformes audiovisuals, el líder d’ERC ha negat que hi hagi un acord: “No hi ha mai un acord en res fins que no hi ha un acord amb tot”.

“Quan algú, des d’on sigui, diu que la Generalitat hauria d’assumir la direcció de l’escola de Canet de Mar, la pregunta és per què no ho han proposat per a les desenes d’escoles que s’han trobat en la mateixa circumstància? Segur que en aquell moment no convenia”, ha afirmat en referència a la proposta de Borràs i tot recordant que la seva formació ha tingut responsabilitats en educació durant “molts anys”.

Publicitat

També ha carregat contra l’actitud del PSC pel que fa al català a l’escola i ha dit que “quan es despenja sistemàticament de la llengua s’allunya dels seus compromisos tradicionals i s’alinea amb aquells que ataquen la llengua”. De tota manera, ha considerat que “l’única cosa que blinda el català a l’escola és que Catalunya sigui un país independent i disposi de totes les eines d’un estat”.

Preguntat directament per si s’ha d’acatar la sentència judicial sobre el 25% en castellà, Junqueras ha respost que s’han de trobar “tots els mecanismes necessaris perquè la presència del català sigui tan forta com sigui necessària perquè tots els alumnes surtin de l’escola amb ple coneixement del català”.

Et pot interessar  Albiach critica les hipotètiques aliances del PSC i ERC amb Junts

Amb relació a les negociacions sobre la llei audiovisual espanyola, Junqueras ha dit que és “evident” que encara no hi ha un acord i ha garantit que ERC treballa per als “millors acords possibles”. “Si finalment hi ha acord és perquè serà bo. I si no hi ha acord és perquè no era bo”, ha afegit.

En aquest sentit, el líder d’ERC ha dit que “tant de bo tothom treballés en la línia de buscar els millors acords possibles i no conformar-se amb el no a res”. Ha donat per fet que si s’arriba a un acord “segur que serà insuficient” perquè ERC vol un estat independent, però ha reivindicat que la feina del seu partit és “intentar que les coses vagin bé i no limitar-se al no a res i a la protesta sistemàtica”. “No estem aquí per aplaudir acords a mitges ni per conformar-nos en el no a res, sinó per treballar pels millors acords possibles”, ha conclòs.

Sobre la taula de diàleg, ha afirmat que tots els independentistes han reclamat el ‘sit and talk’ i que és una “llàstima” que, quan s’ha aconseguit una taula de negociació, no tot l’independentisme estigui intentant aprofitar-la. “Si estiguéssim aprofitant-la amb una actitud lleial al president de la Generalitat, seria tot més fàcil i tindríem més força”, ha defensat.

Preguntat per l’actitud de Junts sobre la taula de diàleg i les crítiques per haver pactat els pressupostos de la Generalitat amb els comuns, Junqueras ha volgut matissar que “hi ha alguna gent de Junts” que sí que volia la investidura d’Aragonès, anar a la taula de diàleg i pressupostos. Tot afegint que, fins i tot, han contribuït a elaborar els comptes. També ha admès, però que “alguna gent de JxCat” no volia “res de tot això”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut