Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Junqueras demana al Suprem que suspengui la decisió de la JEC de vetar-li l’accés a l’acta d’eurodiputat

|

- Publicitat -
La defensa del president d’ERC, Oriol Junqueras, ha presentat un recurs a la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem en el qual demana que, com a mesura cautelaríssima i sense audiència de l’administració afectada, suspengui l’execució de l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) del passat 3 de gener que li veta poder accedir a la seva acta d’eurodiputat tot i la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En el recurs, l’advocat Andreu van den Eynde argumenta que executar la decisió podria provocar danys “irreversibles” en cas que l’escó de Junqueras sigui substituït pel següent membre de la llista. També argumenta la JEC és “incompetent” per adoptar aquest acord.
El recurs diu que la decisió ha de ser urgent, perquè el proper dilluns 13 de gener el ple del Parlament Europeu té previst prendre nota de la condició d’eurodiputat de Junqueras amb efectes des del 2 de juliol passat. Si les mesures cautelars es determinessin per via no urgent, la resolució arribaria després del 13 de gener, diu la defensa. A més, recorda que encara no té notificació formal de la decisió de la JEC de divendres passat.

D’altra banda, l’advocat de Junqueras també recorda que l’acord de la JEC compta amb cinc vots particulars que opinen que l’òrgan electoral havia d’esperar al posicionament de la sala segona del Suprem sobre la condició d’eurodiputat de Junqueras després de la sentència del TJUE. Igualment, recorda que el propi Suprem es va presentar davant del TJUE, en la qüestió prejudicial sobre Junqueras, com el màxim òrgan competent de l’estat per pronunciar-se sobre la immunitat i la condició d’eurodiputat, i la JEC no ha esperat el pronunciament de l’alt tribunal espanyol.

Et pot interessar  El PSC se suma al PP i també estudia denunciar el Gover per les propostes sobre referèndum i finançament durant la precampanya

L’escrit de la defensa també considera que la JEC ha vulnerat el dret comunitari i els drets fonamentals del líder d’ERC, en no prioritzar l’aplicació de la legislació i sentències europees per sobre de l’espanyola. De fet, acusa la JEC d’optar per la decisió més restrictiva de drets fonamentals, cosa que contradiu la jurisprudència, i de prendre decisions amb la “màxima celeritat”, tot i estar fora de període electoral, i de “desplegar una frenètica activitat i eficiència” en aquest cas per frenar els drets de Junqueras com a eurodiputat.

Publicitat

L’advocat respon a la possibilitat de fer córrer la llista electoral, que això també vulnera el dret dels electors, ja que en un sistema de llistes tancades i bloquejades, l’ordre dels candidats també és important.

Segons l’escrit, la ponderació de drets es basa per un costat de la balança en els drets fonamentals ja vulnerats de Junqueras, del Parlament Europeu i dels electors, i per un altre d’una sentència penal pendent de dos pronunciaments del propi Suprem amb criteris d’interpretació establerts pel TJUE i amb efectes “de moment dubtosos”.

Per tot això, l’advocat demana que se suspengui l’execució de l’acord i que la sala el comuniqui al Parlament Europeu. Si la sala considera que no ha de comunicar la suspensió al Parlament, el lletrat demana que sigui la JEC qui ho comuniqui a l’Europarlament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut