Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

Jordi Sànchez comença el camí judicial europeu després que el TC rebutgi el recurs contra el Supremo

El tribunal diu que l’expresident de l’ANC va utilitzar la mobilització ciutadana per “neutralitzar” decisions judicials

Agències 02/06/2021
Jordi Sánchez, en roda de premsa a la seu de Junts durant un permís penitenciari.

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d’empara de Jordi Sànchez contra la pena de nou anys de presó que va dictar el Tribunal Suprem per l’1-O. El TC ha informat que la sentència conclou que la conducta de Sànchez “no constitueix un simple excés o extralimitació en l’exercici dels drets fonamentals a la llibertat d’expressió i de reunió, ja que el que pretenia, com a part de l’estratègia concertada amb els altres encausats, era neutralitzar les decisions adoptades per aquest tribunal i els òrgans judicials servint-se de la mobilització ciutadana per la creació d’un estat català independent en forma de república, prescindint dels procediments de reforma constitucional”.

“La seva actuació desborda amb claredat els límits del que es pugui considerar un exercici legítim d’aquells drets per exterioritzar la protesta o crítica per l’actuació dels poders públics”, diu el tribunal. La sentència, com les anteriors sobre el mateix tema, té els vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, i deixa la porta oberta perquè el cas arribi a la justícia europea. De moment no es coneixen els arguments de fons de la decisió principal ni els vots discrepants.