Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Vox porta el dimarts al Congreso la llei per il·legalitzar qualsevol partit independentista

Els hereus del franquisme pretenen acabar així amb JxCat, ERC, CUP, Bildu, BNG i, potser, amb el PNB

Redacció 13/09/2020
Imatge del líder de Vox, Santiago Abascal, durant una entrevista

El partit d’ultradreta Vox portarà aquest dimarts a Ple de Congrés una reforma de la vigent Llei de Partits Polítics per il·legalitzar totes les formacions separatistes i a les que van promoure el procés independentista català de 2017. Això inclou a ERC, Junts, el BNG, la CUP i EH Bildu , entre d’altres, encara que els de Santiago Abascal tampoc descarten al PNB.

Va ser el mateix president del partit qui va registrar el gener passat aquesta proposició de llei amb la qual, segons va apuntar llavors, pretenen il·legalitzar “a tots els partits que busquin destruir la unitat i la sobirania d’Espanya”, i si el PNB o el BNG també tenen aquest objectiu, es veuran afectats igualment per la seva reforma.

Vox sosté que en l’actualitat hi ha partits que expressen en els seus estatuts i, fins i tot, des de la seva posició en les administracions i institucions, la seva voluntat de “trencar Espanya” i l’ordre constitucional, partits que han incitat “a la violència, a la desobediència dels tribunals, a l’incompliment de les lleis, a l’abús de poder “i partits que han” justificat” el terrorisme.

Però, a més, els hereus del franquisme també inclouen en la seva iniciativa que aquelles formacions polítiques que han incomplert “aquestes bases mínimes” hagin de tornar els fons públics rebuts.