Diumenge, 6 de desembre de 2020 - Edició 864
La República

[Vídeo] ‘La autoridad incompetente’: Salvador Illa desconeix un fàrmac que pot curar el Covid-19

Demostració d’incompetència i de no estar a l’altura del ministre de sanitat espanyol

Gerard Sesé
Gerard Sesé 25/03/2020

Països com França, els Estats Units d’Amèrica o Alemanya han començat a utilitzar la cloroquina, un fàrmac que s’usa per a combatre la malària, per a intentar frenar el nou coronavirus.

Tot i que l’OMS recorda que encara no hi ha un tractament provat, un estudi a França amb 24 pacients donava resultats positius en pacients amb Covid-19. La cloroquina es tracta d’un antipalúdic, és a dir, un fàrmac per a la malària, de baix cost. S’utilitza des de fa dècades contra aquesta malaltia transmesa per mosquits, però té forts efectes secundaris. Hi ha un derivat, la hidroxicloroquina, que és millor tolerada i que s’usa per a malalties articulars d’origen inflamatori, com l’artritis reumatoide.

Una dosis mal administrada, pot arribar a ser tòxica. Tot i això, la pandèmia ha fet reaparèixer aquest fàrmac com una possible solució d’urgència esperant el tractament definitiu o l’aparició d’una vacuna. Fins i tot, des de Catalunya s’ha parlat d’aquesta substància a través del metge Oriol Mitjà.

En aquest context, és molt sorprenent que el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, demostri no tenir ni idea de què és la cloroquina i eviti respondre fent evident que no és ni competent ni està preparat per a gestionar la pandèmia des del càrrec que ocupa.

Aquí el lamentable moment:

Relacionats