Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Una associació internacional d’advocats creu que el judici de l’1-O no serà just

Creuen que hi ha raons polítiques per al seu empresonament i que la sentència tindrà un abast europeu

|

- Publicitat -

L’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates (AED) que reuneix lletrats progressistes de tota Europa és la segona vegada que es manifesta de manera molt contundent contra la judicatura espanyola. Ara fa unes setmanes demanava la llibertat dels presos polítics en presó preventiva, que assegura que és per motius polítics i no judicials.

Ara, ha demanat de manera ferma que els ostatges polítics en mans d’Espanya puguin afrontar el judici al Tribunal Suprem en llibertat provisional per a garantir el seu dret a la defensa. En un comunicat, l’associació, considera que es vulnerarien els seus drets per a poder afrontar el judici amb les garanties necessàries i sosté que els trasllats diaris dels nou presos de Soto del Real i Alcalá Meco fins al Suprem durant tres mesos de vista oral pot tenir “implicacions negatives” en el seu dret a defensa.

Publicitat

A més, tal com explica eldiario.es, l’AED expressa la seva “preocupació” per altres quatre aspectes del judici al Suprem, del qual assegura que “no és un cas espanyol sinó d’abast europeu”.

L’AED, ressalta especialment les acusacions contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart acusats de rebel·lió per unes manifestacions pacífiques i cíviques que consideren la “restricció” del dret de reunió que, a parer seu, suposen les acusacions de la Fiscalia, Advocacia de l’Estat i Vox.

També carreguen contra la interpretació de la violència de les acusacions: “és extremament perillosa pels drets fonamentals i les llibertats civils”. “Si es criminalitza la desobediència civil, tots els moviments socials a Europa han de témer per la seva futura existència”, adverteix l’AED.

Així mateix, els advocats qüestionen que els acusats tinguin un judici just perquè el judici al Suprem vulnera el seu dret al jutge natural -que hauria de ser un tribunal català. Recorden a més que el Suprem dicta una sentència que ja és ferma, eliminant així el dret a l’apel·lació en doble instància.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut