Diumenge, 17 de gener de 2021 - Edició 906
La República

Un estudi detecta 1.500 perfils falsos de Vox a Twitter creats per les eleccions del 10-N

Serien “comptes bot” controlats per un software i programades per interaccionar amb els usuaris reals

Redacció
Redacció 25/12/2019
Pla mitjà dels diputats de Vox Santiago Abascal i Ortega Smith asseguts als seus escons del Congrés en la constitució de la cambra el 3 de desembre del 2019 (horitzontal)

La pràctica d’usar perfils falsos a Twitter en campanyes electorals no és nou. Les xarxes són un espai més de propaganda electoral dels partits i la lluita per al control del relat els duu a realitzar accions no il·legals (tothom pot obrir comptes de Twitter) però sí poc ètiques. Ja ho vam comprovar quan va saltar el cas dels perfils falsos d’ERC a Twitter.

Ara, s’ha conegut que a les passades eleccions espanyoles del 10-N, Vox és el partit que més va usar aquesta bruta estratègia. I és que un equip del departament de Ciberseguretat i Ciberdefensa de la Universitat de Múrcia (UMU) ha realitzat una investigació on ha detectat 27.000 comptes a Twitter gestionats per bots (robots o software) de tots aquests, qui en tenia més és el feixista Vox, amb gairebé un 50% del total respecte als altres.

Tothom hi suca a les xarxes

Segons Félix Gómez Marbre, un dels autors, “dels 27.000 bots identificats, 3.000 d’ells han pogut ser classificats com relacionats amb algun dels cinc principals partits polítics: Vox (49,84%), Unides Podem (20,66% ), PSOE (12,87%), Ciutadans (10,42%) i PP (6,21%)”.

D’altra banda, tal com declara a Publico.es, Gómez Marbre destaca que “va existir una presència i monitoratge actiu per part dels bots durant la campanya. Aquesta activitat, a més, va augmentar en dies claus, com durant l’exhumació de Franco o la nit del debat a cinc en RTVE”.

Relacionats