Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Un article del The Guardian veu la independència d’Escòcia com “inevitable”

El Brexit i Boris Johnson disparen el ‘Sí’ si hi hagués un nou referèndum

Redacció 10/08/2019
Imatge de la campanya del referèndum d'Escòcia, l'any 2014 / Flickr

Ara fa uns dies us explicàvem com la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, es feia ressò d’un sondeig que donava per guanyador per primera vegada el ‘Sí’ a la independència d’Escòcia i ho atribuïa al Brexit i a la irrupció com a primer ministre britànic el conservador i histriònic Borid Johnson.

Ara, el prestigiós diari The Guardian publica un article on un dels seus articulistes, Simon Jenkins, periodista de dilatada carrera i membre de la Reial Societat de Literatura anglesa. Jenkins veu que la independència d’Escòcia és inevitable i que si fos escocès, votaria a favor de la independència demà mateix. Convida a Sturgeon a aprofitar la crisi que viu Westminster i que aposti per un nou referèndum.

El periodista de 76 anys assegura que Escòcia seria viable sense el Regne Unit “té la mateixa població que Dinamarca i amb els mateixos recursos, infraestructura i talent” i creu que “Londres es veurà obligat a reconèixer que ha sacrificat el dret a governar les Illes Britàniques”, ressaltant que “Irlanda ha marxat i Escòcia clarament marxarà algun dia”.

Fins i tot, hi ha un moment per a la broma i intueix que Boris Johnson “haurà de dir-li a la reina que només serà la reina d’Anglaterra, i potser de Gal·les”.