Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Ultimàtum de Rufián al Gobierno: Disposa de “48 hores” per donar explicacions pel ‘Catalangate’

|

- Publicitat -

El portaveu d’ERC al Congreso, Gabriel Rufián, ha advertit que l’executiu espanyol disposa de “48 hores” per donar explicacions pel ‘Catalangate’ abans de les votacions dels decrets de dijous, que entre altres inclouen el paquet de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna.

En roda de premsa, Rufián ha reclamat que s’assumeixin responsabilitats en forma de dimissions i explicacions públiques, i ja ha apuntat a la ministra de Defensa —i responsable del CNI— Margarita Robles, que “si ho sabia ha de dimitir, i si no ha de donar explicacions”. ERC, ha advertit, pot tombar “l’agenda legislativa” del Gobierno, i “sembla que aquest és l’únic idioma que entén el PSOE”.

Publicitat

Rufián ha advertit que la seva formació considera insuficient constitució de la comissió de secrets oficials, que té caràcter reservat i, per tant, no permet que els seus membres facin públiques les informacions que s’hi aborden. Un cop més ha reclamat una comissió d’investigació sobre el ‘Catalangate’ i ha advertit el PSOE que ERC no sucumbirà al “xantatge” davant la possibilitat que els socialistes busquin com a aliat el PP d’Alberto Núñez Feijóo.

“Si al PSOE no li agrada ERC, Bildu, el BNG o Compromís, Más País o Podemos, no passa res, que ho digui, perquè té una alternativa que és el PP de Feijóo”, ha dit, però “estic convençut que hi ha molts militants del PSOE, com a mínim a Catalunya, als que no agrada aquesta alternativa”.

En tot cas, Rufián no ha aclarit encara el vot d’ERC al decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra, i ha apuntat que els republicans mantenen l’estratègia de la negociació a Madrid. “No som responsables de les decisions del PSOE, sinó d’algunes de les seves rectificacions. La negociació és irrenunciable”, ha dit.

Et pot interessar  La fiscalia demana arxivar la causa contra l'exdirectora del CNI per l'espionatge a Aragonès

Ironitza sobre el patrimoni de Felipe VI

Rufián també ha ironitzat sobre el patrimoni del rei Felipe VI que la Casa Reial va fer públic aquest dilluns. “Crec que el rei estalvia tant perquè no paga lloguer ni hipoteca, li paguem nosaltres”, ha dit.

En aquest marc, ha criticat que la Casa Reial informés d’aquest gest els principals grups parlamentaris però no les formacions independentistes. “Si no ha informat ERC, Bildu, BNG o la CUP, exonerarà els militants d’ERC, Bildu, BNG i la CUP de pagar el seu sou?”. Segons Rufián, “el rei s’hauria de presentar a unes eleccions per intentar ser cap de l’Estat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut