Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Solé reivindica la importància de recordar els 40.000 republicans forçats a treballar en camps nazis: “És memòria històrica europea”

L’eurodiputat d’ERC assegura que la història exhibida a l’Eurocambra és “oblidada i desconeguda” i que l’exposició servirà per no deixar-la caure a l’oblit

Redacció 07/02/2023
L'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, durant la conferència que ha inaugurat l'exposició 'Rotspanien, Republican forced labourers in the World War II' al Parlament Europeu de Brussel·les Data de publicació: dilluns 06 de febrer del 2023, 21:02 Localització: Brussel·les Autor: Albert Cadanet

L’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, ha reivindicat des del Parlament Europeu la importància de preservar la memòria històrica i de recordar els 40.000 republicans i exbrigadistes que van ser forçats a treballar com a esclaus per a l’Alemanya nazi a la França ocupada. “Volem conèixer la història per aprendre i evitar errors en el present que ens puguin acostar a les circumstàncies que van portar Europa i la humanitat a tocar fons”, ha subratllat en el marc de la inauguració de l’exposició ‘Rotspanier, Republican forced labourers in the World War II’. Per Solé, la història exhibida a l’Eurocambra és “oblidada i desconeguda”.

“Reivindiquem que això és memòria històrica europea”, remarca, ja que l’exposició reflecteix situacions que es van viure a Alemanya, França i Espanya. Per altra banda, l’eurodiputat d’ERC també ha volgut subratllar el fet que el projecte ha comptat amb la participació d’estudiants de batxillerat, els quals hi han col·laborat fent tasques de recerca i entrevistes. “Això ho fa especial, i val la pena que es doni a conèixer i es comparteixi amb el màxim de persones possibles, també al Parlament Europeu”, ha remarcat.

L’exposició ‘Rotspanier, Republican forced labourers in the World War II’ —treballadors forçats republicans durant la Segona Guerra Mundial— és un projecte dels alumnes de batxillerat de l’institut Fonts del Glorieta d’Alcover (Alt Camp) impulsat conjuntament per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. També agrupa diversos socis espanyols, francesos i alemanys, entre ells el Centre d’Estudis Sobre Conflictes Socials (CECOS), l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l’Associació Amical de Mauthausen i altres camps de totes les víctimes del nazisme a Espanya.

La mostra també compta amb el suport del programa Europa Ciutadana, impulsat per la Unió Europea, i ha estat cofinançat per Memorial Democràtic, la institució de la Generalitat que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya.

L’exposició forma part del projecte ‘Rotspanier’, que engloba congressos, seminaris, activitats formatives i projeccions de documents gràfics i audiovisuals, entre d’altres i es podrà visitar fins al pròxim divendres 10 de febrer.