Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Sánchez visitarà el Tribunal Europeu de Drets Humans en l’inici del judici polític contra l’1-O

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, visitarà el 7 de febrer Estrasburg, seu del Consell d’Europa, institució davant la qual pensa reivindicar la seva política de drets humans i […]

Redacció 30/12/2018
Pedro Sánchez, president del Gobierno / PSOE

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, visitarà el 7 de febrer Estrasburg, seu del Consell d’Europa, institució davant la qual pensa reivindicar la seva política de drets humans i defensar Espanya com un estat social i democràtic de dret coincidint amb l’inici del judici als responsables del procés, avancen fonts de l’Executiu central.

El judici polític contra els republicans començarà previsiblement a finals de gener o principis de febrer. Si hi hagués una sentència condemnatòria, seria ferma, de manera que els condemnats només podrien recórrer davant del Tribunal Constitucional, si consideren vulnerats els seus drets fonamentals, o, esgotada aquesta via, apel·lar a Estrasburg.

Per evitar que el judici polític faci evident la manca de garanties dels independentistes el presidente prepara la visita per vendre la visió d’una democràcia moderna que gaudeix de separació de poders. Un discurs que cau amb la causa contra els líders republicans.

L’última garrotada del Tribunal Europeu de Drets Humans contra Espanya

El novembre passat, el Tribunal Europeu de Drets Humans va dictaminar que l’Audiència Nacional havia vulnerat els drets fonamentals de l’exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi en el judici del cas Bateragune -per provar de reconstruir la il·legalitzada Batasuna-, que l’havia condemnat a 10 anys d’inhabilitació, vigents encara, per pertànyer a la banda terrorista ETA.

Encara que la sentència no indemnitza Otegi, sí li permet demanar a Espanya una revisió d’aquella sentència. L’Advocacia de l’Estat, en un informe remès al Govern espanyol, desaconsella recórrer la decisió davant la Gran Sala d’Estrasburg, però l’Executiu encara no ha aclarit què pensa fer.