Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Sánchez vira ara cap a PP i Cs per aprovar l’estat d’alarma

|

- Publicitat -

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit aquest dimarts des del Senat que no hi ha cap alternativa viable a l’estat d’alarma i ha demanat al PP i Cs –els grups que l’han interpel•lat a la sessió de control- que donin suport al decret que es vota aquest dimecres. “Hem de ser conscients que hem de donar certeses als ciutadans i jo podem jugar a experiments que no sabem quina serà la seva evolució i eficàcia”, ha assegurat en resposta a les peticions del PP i d’altres formacions perquè vehiculi les mesures a través d’altres lleis com la de Seguretat Nacional. Sánchez també ha admès en resposta a Més País que caldrà fer “un salt de deute públic enorme” per pagar totes les prestacions.

Sánchez ha comparegut al Senat abans de sotmetre’s aquest dimecres a una nova prova de foc pel seu executiu al Congrés, on ara per ara no té garantits els suports necessaris per aprovar la pròrroga de l’estat d’alarma.

Publicitat

Ho ha fet per defensar la necessitat d’aquesta pròrroga i per emplaçar el PP a assolir un pacte d’estat com s’ha fet –ha recordat- a altres països europeus. Segons el president espanyol no hi ha cap mesura que permeti, per exemple, impedir la mobilitat.

Malgrat que ha admès “errors”, ha defensat l’actuació del seu executiu pel que fa a la informació i les decisions que ha adoptat. Ha assegurat que les vuit videoconferències de presidents que ha fet i els contactes amb l’oposició demostra la seva “voluntat de cooperació”.

Per contra el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha posat en dubte que el president espanyol disposi de “cap pla” per afrontar la pandèmia i els seus efectes i ha justificat que el seu partit no doni suport a l’estat d’alarmes adduint que existeixen ja “alternatives” que permeten mantenir les mesures.

Et pot interessar  El Senat espanyol dona el vistiplau a l'infame informe que diu que la llei d'amnistia és "un cop mortal" al model constitucional

“Ningú ha plantejat que calgui elegir entre l’estat d’alarma o el caos”, ha afirmat Maroto, que ha demanat a Sánchez “humilitat”. “Els espanyols no tolerem que a més d’ineficaços siguin mentiders, i vostè està mentint”, ha afirmat el portaveu del PP.

La portaveu de Cs al Senat, Loren Roldán, també ha acusat Sánchez d’utilitzar l’estat d’alarma com a “excusa” per “seguir polaritzant la societat espanyola”. Segons Roldán Sánchez “té l’obligació” de tenir “un pla B, C i D” per protegir la vida dels espanyols.
En tot cas la portaveu de Cs ha estès la mà per pactar amb el govern espanyol una sortida de la crisi. “Deixi’ns ajudar els qui des del primer moment ho volem fer”.

Sánchez també ha respost una pregunta del diputat de Mes País Eduardo Fernández Rubiño, que li ha demanat inversió pública per protegir els col•lectius més desafavorits de la crisi del covid-19.

Sánchez li ha recordat que les mesures adoptades implicaran “un salt de deute públic enorme” perquè les arques de l’Estat ja estan suportant la renda del 31% de la població activa, amb més de 3 milions de treballadors en ERTO, fet que compromet més de 4.200 MEUR.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut