Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Revés a Espanya de l’Advocat General del TJUE que dóna la raó a Junqueras

|

- Publicitat -

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la UE ha emès la seva posició sobre el mandat dels eurodiputats electes catalans que no han pogut perdre possessió de l’acta i, per tant, no han pogut exercir al Parlament Europeu.

Segons les defenses dels exiliats i presos polítics independentistes escollits, com Gonzalo Boye, asseguren que aquest text dóna la raó i diu exactament el mateix que porten dient des del maig.

Publicitat

De fet, el text de l’Advocat General del TJUE assegura que “l’adquisició del mandat parlamentari dels diputats europeus resulta únicament del vot dels electors i no pot estar supeditada a l’ulterior compliment de cap formalitat”.

Cal recordar, però, que aquesta no és la sentència sinó la posició dels lletrats del TJUE.

AMPLIACIÓ.- L’advocat de Junqueras diu que la postura de l’advocat del TJUE podria marcar el futur de la immunitat parlamentària

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, considera que la conclusió de l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat del líder d’ERC com a europarlamentari pot marcar la legislació futura sobre aquesta matèria, si la decisió la confirma el tribunal. Van den Eynde diu que l’advocat general defensa la mateixa postura que ells, assegurant que la immunitat neix en el mateix moment de l’elecció, i els estats no poden imposar condicionants posteriors. Per això, creu que si el TJUE confirma aquesta tesi, es podria obligar al Tribunal Suprem a anul·lar, almenys parcialment, la condemna contra Junqueras.

Et pot interessar  Puigdemont diu que les crítiques de Junqueras en campanya s'han de "relativitzar" i allarga la mà a ERC després del 12-M

“A partir d’això, es construirà tot el tractament legal futur de la UE sobre la condició i drets del diputats i la immunitat”, ha dit Van den Eynde. Aquesta possible nova interpretació de la immunitat afectaria tots els europarlamentaris, inclosos Carles Puigdemont i Toni Comín, que també estan pendents dels tribunals europeus per determinar la seva condició d’eurodiputats.

AMPLIACIÓ.- El Gobierno diu que l’opinió de l’advocat general del TJUE és una “posició jurídica”

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha subratllat aquest dimarts que l’opinió de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras és una “posició jurídica”. Robles també ha reivindicat la “independència del poder judicial” i l’estat de dret a Espanya davant els que diuen que “no hi ha hagut un judici amb garanties” contra els presos polítics. “Tothom ha de saber que si l’advocat general del TJUE s’ha pronunciat és perquè el Tribunal Suprem l’ha plantejat aquesta qüestió prejudicial”, ha recordat Robles en una atenció als mitjans a Brussel·les després de reunir-se amb el seus homòlegs de la Unió Europea.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut