Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Putin responsabilitza els EUA i Occident de l’ocupació russa d’Ucraïna en el seu primer discurs institucional des de l’inici de la guerra

El president rus ha centrat el seu discurs a justificar l’ocupació d’Ucraïna, que ha continuat titllant d'”operació militar especial”,

Maria Garcia 21/02/2023
El president rus, Vadimir Putin

L’etern president de Rússia, Vladímir Putin, s’ha dirigit per primera vegada des del 2021 als seus ciutadans i al món per abordar en un discurs institucional l’estat de la nació russa gairebé 1 any després de l’inici de l’ocupació, i de la consegüent guerra, d’Ucraïna. El discurs de Putin, que ha agafat per sorpresa tothom, coincideix també amb la visita sorpresa que el president dels Estats Units d’Amèrica, Joe Biden, ha efectuat a Ucraïna precisament amb motiu de l’inici del conflicte un any enrere.

Putin ha centrat el seu discurs a justificar l’ocupació d’Ucraïna, que ha continuat titllant d'”operació militar especial”, tot culpant tant els EUA com Occident. El president rus sosté que tota la responsabilitat és dels EUA i d’Occident, afirmant que ell estava disposat a mantenir un “diàleg constructiu amb Occident”, i que el desembre del 2021 va enviar a l’OTAN “garanties de seguretat” per prevenir conflictes a les seves fronteres i aconseguir “un sistema de seguretat just i igualitari”. Tanmateix, segons ha expressat Putin, va rebre una resposta “hipòcrita”, una “negativa directa i radical”, que a ulls seus es va entendre com l’inici del conflicte per part dels EUA.

El president rus també denuncia que l’objectiu dels EUA és tenir un “poder il·limitat” a tot el món, fet que proven les bases militars que tenen distribuïdes arreu, i que per assolir aquesta hegemonia, “etiqueten i estigmatitzen els països i els seus líders, creen la imatge d’enemics per distreure l’atenció del poble”.

A més a més, Putin s’ha referit al poble d’Ucraïna com a un “ostatge del règim de Kíiv”, segons recull el 324: “”Ja he dit moltes vegades que el poble d’Ucraïna s’ha convertit en l’ostatge del règim de Kíiv i dels seus senyors occidentals, que han ocupat efectivament aquest país en el sentit polític, militar i econòmic”.

Amb tot, Putin ha afirmat que Rússia viu un moment “difícil i decisiu” però s’ha mostrat convençut que l’exèrcit rus “guanyarà la guerra”, malgrat que fins ara els seus plans i ofensives militars s’han torçat.