Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

PSOE i Podemos busquen mecanismes per afrontar les crisis que tindran

|

- Publicitat -

El PSOE i Unides Podem crearan en els primers 30 dies des de la formació del govern espanyol una comissió integrada per deu membres per coordinar l’acció dels socis de govern i solucionar “discrepàncies que puguin sorgir en l’àmbit del govern de coalició en execució dels compromisos de l’acord programàtic”. Així doncs, vetllarà per garantir el compliment del programa, “unificar criteris i consensuar posicions polítiques” per tal de “mantenir la unitat d’acció” així com per coordinar la comunicació. És un dels compromisos del protocol per al desenvolupament i el seguiment de l’acord de coalició, signat i difós aquest dimecres per ambdós partits, que també preveu formar una comissió de seguiment parlamentari amb cinc membres de cada grup al Congrés per consensuar iniciatives i el sentit del vot.

Al Congrés, tant PSOE com Unides Podem es comprometen a recolzar l’acció del govern espanyol amb “unitat de criteri i sentit de vot” en allò que afecti els acords “explícits” del programa de govern. A més, hauran de comunicar-se mútuament la intenció de presentar iniciatives, caldrà un acord previ per presentar-les i per fixar la “posició conjunta de vot”. També hauran de consensuar el posicionament quan es tracti d’iniciatives que afectin l’acció de govern presentades per altres grups.

Publicitat

Quan es tracti de qüestions alienes a l’acció o programa de govern “però tinguin alta repercussió en l’escena política o en àmbits sectorials de la política estatal” els socis s’hauran de consultar el posicionament “i buscar que no siguin contradictoris entre si”.

També s’hauran de coordinar quan es tracti de buscar suports d’altres grups a iniciatives del govern espanyol. La comissió parlamentària també es constituirà en els 30 dies següents a la formació de l’executiu amb cinc membres del PSOE i cinc d’Unides Podem.

Et pot interessar  El Govern creu que la Moncloa actua per "interessos electorals" en portar al TC la ILP per declarar la independència

“L’aplicació d’aquests compromisos buscarà compatibilitzar-se amb les posicions ideològiques i programàtiques de cada partit, mantenint la llibertat de vot” quan no es tracti d’acords explícits del programa de govern, l’acció unitària de govern o els pressupostos.

Solució interna de discrepàncies

“Les discrepàncies que es produeixin dins de la coalició de govern seran objecte de debat per a la cerca de possibles solucions” a la ‘Comissió Permanent de Seguiment de l’Acord’, o Mesa Permanent, l’extraparlamentària. També hi coordinaran “les línies generals de l’agenda de comunicació de les accions i iniciatives” del govern. El document també diu que els ministres s’abstindran d’opinar sobre d’àmbits competencials aliens abans que siguin avalats pel Consell de Ministres.

En cas de discrepàncies que no es puguin solucionar en el marc de la comissió, contemplen buscar l’acord per definir “l’abast i la publicitat” que fan del desacord tant al Congrés com als mitjans de comunicació amb la finalitat de “mantenir l’estabilitat del govern i no erosionar la confiança de la coalició”.

Aquesta comissió tindrà dos representants de la presidència de l’executiu, dos de la vicepresidència primera, dos de la segona (la de Pablo Iglesias), un representant de la secretaria d’Estat de comunicació, un de l’àrea de comunicació de la vicepresidència segona, un representant del grup parlamentari del PSOE i un del d’Unides Podem.

El text també preveu que, en cas que hi hagi una reestructuració de l’executiu durant la legislatura, “es mantindrà el nombre d’àrees gestionades pel PSOE i Unides Podem i el seu pes relatiu en el conjunt del govern en els termes acordats a l’inici de la coalició”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut