Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Primeres bones notícies sobre una possible vacuna contra la Covid-19

Una empresa nord-americana troba una manera revolucionària de generar una resposta immunitària tan potent com la dels pacients que han superat la malaltia

Redacció
Redacció 18/05/2020

El ministre de Ciència espanyol afirmava amb vehemència i prepotència ara fa unes setmanes en roda de premsa que hi havia la possibilitat que els laboratoris espanyols trobessin “la primera vacuna útil” contra la Covid-19. A més també deia que la vacuna espanyola “serà millor” que la dels altres països. Ara per ara, però, la realitat és ben diferent.

Altres països com Alemanya, la Xina o els Estats Units han passat la mà per la cara sobre la investigació i recerca d’una vacuna efectiva.

Segons explica La Vanguardia, una vacuna contra el coronavirus SARS-CoV-2 basada en una nova tecnologia genètica ha mostrat eficàcia i seguretat en el seu primer assaig en persones, segons els resultats preliminars de l’estudi anunciats avui per la companyia nord-americana Moderna.

La vacuna de Moderna, anomenada per ara mRNA-1273, consisteix en una tecnologia diferent de la de qualsevol de les vacunes actualment disponibles. En lloc d’inocular virus per induir una resposta immunitària com fan les vacunes tradicionals, o d’inocular directament les proteïnes que generaran aquesta immunitat, aquesta nova vacuna inocula instruccions genètiques. Són aquestes instruccions, codificades en molècules d’ARN, les que produiran les proteïnes que estimularan la immunitat contra el virus.

Després d’aquests bons resultats fets a 45 voluntaris, Moderna ha rebut autorització per iniciar en les pròximes setmanes un segon assaig clínic amb 600 participants. La companyia té previst iniciar un tercer assaig amb milers de persones al juliol, que ha d’aportar les últimes dades necessàries per a sol·licitar l’aprovació de la vacuna.