Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Primer paperot de Borrell com a candidat a Alt Representant de la UE: visita oficial a Kosovo

|

- Publicitat -

El candidat a Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha promès que farà a Kosovo el seu primer viatge oficial si accedeix al càrrec. En una compareixença al Parlament Europeu, Borrell ha dit que “mai” ha estat al país balcànic per “raons òbvies”, però s’ha compromès a anar a Pristina i fer dels Balcans una de les “grans prioritats” del seu mandat. Borrell ha negat que la negativa d’Espanya a reconèixer la independència de Pristina sigui un “problema” mentre tampoc la reconeguin la Xina o els Estats Units, però ha dit que a la UE estan “units” en la política d’implicar-se en la situació a Kosovo i Sèrbia, independentment del reconeixement. “Han d’assolir un acord, és important”, ha afirmat, instant Sèrbia a “implicar-se en un total, profund i sincer diàleg” amb el seu veí.

“Podeu estar segurs que aquest serà un dels temes que més prendré en consideració”, ha remarcat Borrell sobre Kosovo, dient que l’status-quo “no és sostenible”.

Publicitat

Segons Borrell, si la UE no és capaç de resoldre la situació als Balcans, que són el seu “veïnat immediat”, serà “difícil” que pugui actuar de forma geopolítica a la resta del món.

Abengoa i els ‘indis’

Durant la vista oral per accedir al càrrec d’Alt Representant, els eurodiputats també han demanat a Borrell pel cas Abengoa.

“Sempre he rebutjat que hagi fet ús d’informació privilegiada, és cert que em van sancionar, però era una operació per 9.000 euros, el 7% de la meva cartera d’accions”, ha justificat el socialista.
Borrell ha assegurat que va perdre “300.000 euros” amb Abengoa, i ha restat importància a la sanció, tot i admetre que va fer una operació “en un moment inapropiat”.

Et pot interessar  L'Ajuntament de la Pobla de Segur canvia el nom del passeig Josep Borrell per 1 d'Octubre

“Creu que algú amb informació privilegiada l’utilitza només per vendre el 7% de la cartera?”, ha preguntat, ironitzant que “tan de bo totes les operacions d’informació privilegiada fossin com aquesta”.

En una de les intervencions, un eurodiputat també ha retret a Borrell els seus comentaris sobre la independència dels Estats Units i el fet que es van crear “matant quatre indis”. “Sobre la cita dels indis, ja vaig demanar disculpes, va ser una expressió desafortunada”, ha admès.

Prioritats del mandat

“La UE ha d’aprendre a utilitzar el llenguatge del poder”, ha defensat Borrell. En aquest sentit, ha reivindicat que la UE ha de reforçar el seu rol internacional i evitar quedar-se empetitida enmig de la confrontació entre els EUA i la Xina.

Pel que fa a les seves prioritats com a Alt Representant, Borrell també ha destacat la necessitat de “reiniciar” les relacions transatlàntiques, impulsar reformes als Balcans i una “nova estratègia” a l’Àfrica, especialment en vista a gestionar l’afer migratori.

El socialista espanyol també ha remarcat que “l’ordre multilateral”, el “respecte als drets humans” i els “objectius climàtics” centraran la seva acció com a cap de la diplomàcia europea.
Veneçuela

Borrell s’ha oposat a aplicar sancions que no siguin individuals a Veneçuela. “Estic en contra de sancions que afectin més al país”, ha dit mostrant la seva preocupació per la seva situació humanitària.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut