Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Nova manca de transparència greu de Gobierno sobre la venda d’armes internacional

L’executiu de PSOE i Podemos es nega a explicar quantes exportacions d’armament hi ha pendents amb l’Aràbia Saudita

Redacció 06/11/2020
joan Carles, junt amb el príncep hereu de l'Àrabia Saudita

De nou, el Gobierno “més progressista de la història” és poc transparent a l’hora de parlar dels seus negocis armamentístics amb l’Aràbia Saudita.

Ara fa uns mesos, l’executiu de Pedro Sánchez va utilitzar com a excusa la llei de secrets oficials per ocultar informació sobre un encàrrec militar d’Aràbia Saudita per valor de 1.800M€. I ja es coneixia que Espanya va exportar armes a l’Aràbia Saudita per més de 270 milions entre 2018 i 2019.

Ara ha tornat a esclatar el tema de tràfic d’armes amb el país àrab a causa de l’aparició del vaixell saudita Bahri Yanbu, que ha marxat aquest dijous del port de Motril després d’una operació del que no se n’han conegut detalls i sota un hermetisme total. Com altres vegades, cap estament oficial ha volgut aportar dades sobre aquest vaixell, utilitzat habitualment per la naviliera pública Bahri per al transport d’armament que posteriorment s’utilitza en els atacs contra Iemen.

Aquest mateix dimecres, Amnistia Internacional s’ha dirigit per escrit als ministeris de Comerç, Transport i Hisenda i a la Delegació de Govern a Andalusia per demanar informació sobre aquest cas i reclamar que s’impedís una possible càrrega d’armament, remarcant que implicava una vulneració la legislació internacional.