Dissabte, 19 de setembre de 2020 - Edició 786
La República

Espanya va exportar armes a l’Aràbia Saudita per més de 270 milions entre 2018 i 2019

Les vendes es van mantenir malgrat les peticions d’organitzacions no governamentals per paralitzar les exportacions d’armes

Avatar
Agències 28/06/2020

Espanya va exportar armes a l’Aràbia Saudita per valor de més de 270 milions d’euros entre els anys 2018 i 2019, segons els informes que aquest dilluns presentarà al Congrés la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Margarida.

En concret, els documents detallen que les vendes d’armes a l’Aràbia Saudita l’any 2018 van ascendir a 235,3 milions d’euros, mentre que les de 2019 van arribar a un import de 35,4 milions. Tot el material va tenir com a destí les Forces Armades i la Policia.

La venda de major import van ser dos avions de transport militar i munició, per 190, 5 milions, en 2018; però la indústria espanyola també va exportar a l’Aràbia Saudita granades de morter, munició d’artilleria, bombes guiades làser d’aviació, sistemes porta morters o elements per avions, entre d’altres. Tot això sense comptar que el rei emèrit Juan Carlos I va recuperar bona part d’aquesta inversió en armes per les comissions que va cobrar amb la construcció de l’AVE a la Meca, entre d’altres.

Aquestes vendes es van mantenir malgrat la implicació de l’Aràbia Saudita a la guerra de Iemen, a la qual el mateix Felipe VI va donar suport, i les peticions d’organitzacions no governamentals que es paralitzessin les exportacions d’armes. Espanya també va vendre armes als Emirats Àrabs Units, un altre dels països implicats en aquest conflicte armat.

Relacionats