Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Nova discriminació del govern espanyol: Iceta finança l’ESCAC perquè faci cursos de castellà però oblida el català

Plataforma per la Llengua denuncia que és una de les 55 normes discriminatòries aprovades per les institucions espanyoles el segon trimestre del 2023

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ha denunciat que una subvenció del Ministeri de Cultura i Esports a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) discrimina el català. Es tracta del “Curso de español técnico para profesionales europeos”, que se suma a les 55 noves normes lingüísticament discriminatòries aprovades el segon trimestre del 2023.

El decret que regulava la concessió directa de dues subvencions està signat pel ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta. Un document que, com apunta Plataforma per la Llengua, no preveu cap subvenció per a cursos de català tècnic.

Publicitat

A l’exposició de motius, el Reial Decret explicava que la subvenció s’aprovava en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, un programa d’ajudes del govern espanyol finançat en part amb fons europeus.

L’ONG del català recorda que ja ha denunciat reiteradament que des del 2021 s’han aprovat “una gran quantitat de normes reguladores de subvencions i premis amb clàusules lingüístiques discriminatòries“.

“Algunes d’aquestes normes potencien o promouen activament el castellà sense potenciar i promoure també el català (com és el cas de la subvenció de l’ESCAC), mentre que moltes altres reforcen el castellà de manera menys directa amb la imposició del seu ús en les sol·licituds i en la documentació acreditativa i justificativa obligatòria”, denuncien en un comunicat.

117 normes discriminatòries en el primer semestre de l’any

Plataforma per la Llengua critica que les institucions espanyoles aproven de manera continuada normes amb previsions lingüísticament discriminatòries. En mig any, s’han aprovat 117 normes que arraconen el català.

Així mateix, també recorda que les institucions europees aproven regularment normes que privilegien el castellà i releguen el català: “com que l’Estat espanyol només té el castellà com a llengua oficial general i sempre ha rebutjat sol·licitar l’oficialitat comunitària del català, només el castellà es beneficia de les directives i els reglaments europeus que protegeixen les llengües oficials de la Unió i dels estats membres”.

Et pot interessar  El ministre de Cultura suposadament progressista premia la tauromàquia andalusa amb la Medalla d'Or de les Belles Arts
Publicitat

Opinió

Minut a Minut