Dimecres, 1 de febrer de 2023 - Edició 1651
La República

Misteri sobre la xifra de morts a l’Estat i Simón ho atribueix a les CCAA

Sanitat “lamenta” la confusió que està generant “la congelació de la sèrie del total de morts”

Redacció 09/06/2020
Imatge conjunta de Salvador Illa i Fernando Simón

Misteri sobre la xifra total de morts a l’Estat per la Covid-19. El director del Centro de Coordinación de Alertas i Emergèncias Sanitarias, Fernando Simón, ha comentat que la xifra total de morts per Covid-19 a Espanya està “congelada” fins que les comunitats revisin totes les seves dades.

En la roda de premsa diària, Simón ha assegurat que el Ministeri de Sanitat té “molt interès” a donar les dades de morts pel nou coronavirus “com més aviat millor” i ha assenyalat que, quan les tinguin, les donaran a conèixer “el més exhaustivament” possible.

“Lamento la confusió que està generant la congelació de la sèrie del total de morts, però aviat estarà corregida i s’explicarà detalladament a tothom”, ha afegit el director del CCAES.

Dit això, Simón ha explicat que el retard en les dades de morts no afecta els “nous” sinó a aquells que havien iniciat símptomes abans de l’11 de maig, dia en què es va canviar el sistema de recompte de casos, i van morir després.

Són aquests casos, tal com ha puntualitzat, els que estan generant “problemes” perquè les seves fitxes estan trigant “una mica més del que s’esperava” en actualitzar-se, el que fa que es consideri que el nombre de morts a Espanya és una “mica més “superior a la registrada en l’actualitat.

“En general ja tenim molt bona informació, però falta alguna comunitat per acabar de corregir les dades i esperarem al fet que totes estiguin en condicions de donar-los correctament per exposar-los”, ha recalcat, per destacar que les dades que s’estan donant de morts amb data de defunció en els últims dies són dades sòlides i es mantenen en uns “rangs equivalents”.