Diumenge, 28 de novembre de 2021 - Edició 1221
La República

Més caos al Gobierno en gestionar la pandèmia: membres de l’executiu de Sánchez es contradiuen

Per una banda es comença a parlar del fi del confinament i per l’altra que la situació sanitària no millora

Gerard Sesé
Gerard Sesé 08/04/2020
Pla general de la reunió extraordinària del Consell de Ministres amb el president Pedro Sánchez i els ministres Montero, Ábalos, Illa, Grande-Marlaska i Robles, el 27 de març del 2020 (horitzontal)

La gestió caòtica i nefasta del Gobierno de Pedro Sánchez també es plasma en l’àmbit comunicatiu. I no ens referim als intents d’eludir les qüestions dels periodistes amb rodes de premsa virtuals i preguntes filtrades sinó de, directament, el missatge que s’ofereix a la població.

Durant les últimes hores han arribat des de la Moncloa missatges en direccions oposades que generen més incertesa i confusió entre els ciutadans.

Des del ministeri de sanitat i el gabinet de crisi creat per a gestionar la pandèmia del nou coronavirus s’ha enviat avui un missatge poc positiu però, en canvi, des de ministeris econòmics com el d’Hisenda ja es parla d’una data per aturar el confinament.

La ministra d’Hisenda i portaveu del Gobierno, María Jesús Montero, ha situat l’inici de la relaxació de l’actual confinament a partir del pròxim 26 d’abril i ha advertit que la retirada de les mesures d’aïllament es realitzarà en qualsevol cas de manera “progressiva” i “ordenada” atenint-se a les recomanacions que facin els experts després d’analitzar l’evolució de les dades d’aquestes dues setmanes pròximes. Fins i tot, a partir de dilluns el confinament total ja es relaxarà.

En canvi, però, el que rep la ciutadania del ministeri de sanitat no és esperançador. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha celebrat que el nombre d’hospitalitzats i casos greus per coronavirus a Espanya s’hagi reduït en els últims dies, però ha reconegut que les autoritats sanitàries esperaven un descens encara més gran.

També no ajuden les paraules del ministre Salvador Illa que ha assegurat que volen multiplicar el nombre de proves PCR per detectar el coronavirus per arribar a les 50.000 diàries però ha admès que ara per ara hi ha un “coll d’ampolla” amb els quits d’extracció que estan “intentant resoldre”. Vaja, que no tenen els tests suficients, una mesura absolutament necessària per a poder obrir el confinament.

Per si no fos poc, no es posen d’acord amb les altres forces polítiques. El ministre Ábalos ha admès avui que el Gobierno no té una oferta concreta del pacte d’Estat.